Jongeren roken en drinken vaker als populaire klasgenoten dat ook doen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Populaire klasgenoten spelen een belangrijke rol bij het rook- en drinkgedrag van jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Utrecht.
De onderzoekers ondervroegen meer dan 1800 leerlingen van 13 en 14 jaar. Het is voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre de klassennorm invloed heeft op rook- en drinkgedrag.

VMBO

"Voor jongeren is het allerbelangrijkste dat ze bij de groep horen", zegt onderzoeker Margot Peeters. "Als populaire jongeren roken en drinken, dan geven ze het signaal af dat je met dat gedrag populair kan worden en er bij kan horen."
Het onderzoek verklaart mogelijk ook waarom jongeren op het VWO minder drinken en roken dan op het VMBO. "Daar lijken academische normen meer ruimte te krijgen, zoals bijvoorbeeld het goed zijn in een bepaald vak."

Positief gedrag

In het veranderen van de norm ligt ook de sleutel tot terugbrengen van het aantal jongeren dat rookt en drinkt. "Je moet status verbinden aan positief gedrag, of in ieder geval aan gedrag dat niet risicovol is", zegt Peeters. "Kijk bijvoorbeeld naar sporten, dat kan status geven als je daar goed in bent."
En blijven jongeren toch op jonge leeftijd drinken en roken? Vraag dan vooral door waarom ze dat doen, adviseert Peeters. Want alle kans dat het met hun plek in de groep heeft te maken. "Jongeren vinden status nu eenmaal belangrijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.