Eén miljoen coronaprikken gezet in de regio Utrecht: 'Super trots'

PROVINCIE UTRECHT - Een trotse Maaike Schaap van de GGD Utrecht vandaag in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar wordt de één miljoenste coronavaccinatie van de provincie gezet. "Het is écht een mijlpaal sinds we in januari zijn begonnen", zegt de manager vaccinaties van de GGD Utrecht.
De 15-jarige Thijs Brouwer mag dé prik in ontvangst nemen. Hij vond het een leuke ervaring en het is goed verlopen. "Ik heb eigenlijk nergens last van."
Thijs Brouwer krijgt de miljoenste coronaprik van de GGD Utrecht
In onze regio zijn dus al één miljoen coronavaccinaties gezet, het gaat om eerste en tweede prikken. De GGD Utrecht zegt 'super trots' te zijn. De GGD hoopt dat iedereen die aan de beurt is, ook echt een prikafspraak inplant. "Wij zijn er klaar voor", aldus Schaap.

Veel testen en veel vaccineren

Schaap vindt het wel dubbel dat tegelijkertijd het aantal besmettingen zo hard oploopt. "Collega's moeten alle zeilen bijzetten om bron- en contactonderzoeken uit te voeren." De operatie komt echter niet in gevaar, legt Schaap uit. "We kunnen veel testen én veel vaccineren."
Vanavond is er om 19.00 uur weer een persconferentie. Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zullen dan bekend maken of er weer maatregelen volgen omdat het aantal besmettingen snel stijgt.

Superspreading events

Arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht zei vanmorgen bij Radio M Utrecht dat het vooralsnog in de ziekenhuizen nog goed gaat, maar dat het erg onzeker is of dat zo blijft.
"Elke keer als je maatregelen versoepelt, is het spannend of het gaat lopen zoals je denkt. En in dit geval, is dat dus niet zo." Bonten, die ook in het OMT zit, denkt dat eventuele maatregelen vooral voor de horeca gaan gelden. "De toename van het aantal besmettingen zit vooral in de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar. Dat wordt sterk geassocieerd met horeca, feesten en nachtclubs. Dat zijn echt superspreading events. Dus als je wil ingrijpen, zul je daar moeten ingrijpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.