Nachtelijke sluiting Utrechtse parken weer een stap dichterbij: 'Dit is de laatste optie'

© Menno Bausch
UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma overweegt serieus om park Lepelenburg, het Griftpark en het Wilhelminapark 's nachts te sluiten. Dat laat zij donderdagavond weten aan de gemeenteraad van Utrecht. De burgemeester overweegt deze ingrijpende maatregel vanwege de aanhoudende overlast van jongeren in de Utrechtse parken.
"We zien dat er meer druk op de parken is dan de voorgaande jaren en dat de jongeren een nieuw soort uitgaan hebben ontdekt", aldus de burgemeester. "Zelfs nu de horeca weer open is, is de de druk op de parken niet afgenomen. Dat was wel de verwachting, maar dat is niet gebeurd." Volgens de burgemeester stuiten de handhavers in de parken bovendien op steeds meer agressie bij de jongeren.

Cooling down

Daarom ziet ze nog maar één optie om de onrust aan banden te leggen. "Dat is de optie om ten minste voor drie weken een soort cooling down in de summer of love te organiseren in de drie parken waar het echt problematisch is." Die parken zouden van 23.00 tot 06.00 uur afgesloten worden. Dijksma benadrukt dat het een besluit is dat ze met tegenzin zou nemen. Ze hakt begin volgende week de knoop door.
De raad reageert gemengd op het plan van Dijksma. Eva Oosters van Student en Starter betreurt dat de burgemeester al zo snel naar zulke heftige maatregelen grijpt. "Wij doen ons best achter de schermen en zijn bezig de koepels aan te spreken om hun leden op een bepaalde manier te beïnvloeden. Geef hen nog even de tijd." Het plan van Dijksma kan wel rekenen op steun van de PvdA en het CU.

Helder signaal

Wendeline, die naast het Griftpark woont, is geen voorstander van dit soort ingrijpende maatregelen. Ze vermoedt wel dat veel buurtgenoten zich gesteund zullen voelen door Dijksma. "Dit geeft een heel helder signaal."
Toch ligt het probleem volgens Wendeline vooral bij het feit dat veel jongeren onder de 18 geen plaats hebben om elkaar te treffen. "Uiteindelijk helpt het denk ik het meest als je een ruimte voor deze jongeren inricht zodat ze ergens anders naartoe kunnen dan naar het park."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.