Hoofd trauma-afdeling UMC: houd bij nieuwe coronagolf bedden apart voor andere patiënten

© RTV Utrecht
UTRECHT - "Als er door corona opnieuw grote druk ontstaat op ic-bedden, moeten we een vast aantal apart houden voor mensen met andere problemen", dat zegt Loek Leenen, hoofd van de trauma-afdeling van het UMC Utrecht.
Hij deed zijn uitspraken vanmiddag in het Radio M Utrecht-programma 'Aan Tafel'. Leenen blikte daarin terug op een 'heftig en zwaar jaar' in het UMC Utrecht. De keuze wie er op een ic-plek terecht komt, werd vaak al genomen doordat er helemaal geen keus was. "Dan bel je of er een ic-bed is, en als dat er niet is, dan ben je snel uitgepraat".
De drukte op de intensive care heeft volgens onderzoekers geleid tot zeker vierhonderd mensen sterfgevallen. Loek Leenen, hoofd van de trauma-afdeling van het UMC Utrecht, gelooft dat de vierhonderd patiënten die méér zijn overleden tijdens de afgelopen corona-periode niet waren overleden als de ic-afdeling niet overbelast was geweest. Vooral nierpatiënten werden er het slachtoffer van, aldus Leenen. Mensen met nierproblemen zijn sneller vatbaar en hebben dus ook sneller een complicatie.
Hij vindt dat de les van de afgelopen corona-periode is dat er altijd een deel van de ic-bedden apart gehouden moet worden voor andere problemen dan de pandemie die op dat moment speelt. "Daar moeten we echt werk van maken, om regels op te stellen zodat we altijd ic-bedden overhouden voor de normale spoedpatiënt." Hij vertelt over drie patiënten die dringend een plek op de intensive care-afdeling in Utrecht nodig hadden, maar er niet terecht konden. Pas nadat de artsen gingen rondleuren met de patiënten bij andere ziekenhuizen, konden er ic-plaatsen voor ze worden gevonden, buiten Utrecht.

Hollandse zuinigheid

Hij vergelijkt de situatie met Duitsland, waar er procentueel gezien drie keer zoveel ic-bedden per hoofd van de bevolking beschikbaar zijn. "Waarom heeft een Nederlander minder recht op een ic-bed dan een Duitser? Dat is de Hollandse zuinigheid", zegt Leenen.
Hij is vooral boos over de efficiencykorting die elk jaar wordt toegepast op de budgetten van de ziekenhuizen. "Hoezo efficiencykorting? Wij zijn met een steeds ouder wordende bevolking en toch moeten wij dezelfde zorg leveren met steeds minder bedden, steeds minder ic-bedden, dat kan gewoon niet". Hij vindt dat er snel meer ic-bedden bij moeten komen, zodat het uitgangspunt van een nieuwe pandemie anders is. "Als we zien dat er een structureel tekort is aan ic-beden, dan moet daar wat aan gedaan worden."
Leenen heeft zijn zorg de afgelopen tijd regelmatig uitgesproken tegenover politici, die hij sprak tijdens werkbezoeken die ze aan het UMC Utrecht brachten. Hij zei bij Radio M Utrecht dat hij hoopt dat de boodschap aan is gekomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.