Bioloog Luc Hoogenstein op expeditie in eigen tuin: '1000 soorten tellen in een jaar'
UTRECHT - Van de geelsprietdikkop tot de akkerkool: bioloog Luc Hoogenstein noteert ze allemaal. Ten minste, zo lang ze maar in zijn tuin voor komen. De Utrechter probeert sinds 1 januari duizend soorten in het groen voor zijn deur te spotten. Onhaalbaar? Absoluut niet, denkt Luc. "Je zult verbaasd zijn over hoeveel soorten iedereen in zijn tuin kan aantreffen."
Het idee ontstond tijdens de coronacrisis toen Luc zich thuis verveelde. Nu houdt hij zich er dagelijks mee bezig en heeft hij ook de rest van zijn gezin aangestoken. "Ze zijn een beetje gegrepen door het soorten-zoek-virus. Dus ze helpen nu."
Zelf heeft Luc dat virus helemaal goed te pakken. "Ik kan niet meer normaal van de voordeur naar het tuinhek lopen. Ik zit continu in de boorden te kijken: zit er nog iets op de bladeren of in de bloemen? De helft van de keren ren ik weer naar binnen om mijn camera te pakken."
Bioloog Luc gaat op expeditie in eigen tuin en probeert daar 1000 soorten te vinden.
Van zichzelf mag hij in zijn voortuin, op zijn balkon en in het perkje voor zijn huis tellen. Ook de lucht boven het huis telt mee. Ondertussen staat de teller op 879 soorten. In dat lijstje komen onder andere insecten, vogels, planten en korstmossen voor.
Dat hij al zo'n eind op scheut is, komt niet omdat hij nou zo'n bijzonder grote tuin heeft, denkt Luc. "Ik ben natuurlijk bioloog dus ik ben getraind in het zoeken naar dieren- en plantensoorten." Maar, benadrukt hij tegelijkertijd, "voor iedereen die een beetje goed kijkt in zijn tuin, is honderd of tweehonderd soorten echt wel haalbaar".
De afgelopen tijd deed hij al een paar bijzondere vondsten. Zo trof hij na het uitschudden van de heg een heuze Microterys Seyon aan - een kleine bladwesp, voor de niet-kenners. Die was nog niet eerder in Nederland waargenomen. En laatst zag hij tot zijn eigen verbazing een boommarter op zijn balkon. "Dat is in Utrecht een extreme zeldzaamheid."
Het komt ook regelmatig voor dat Luc geen idee heeft wat voor mot of zweefvlieg hij precies voor zich heeft. Daarom maakt hij van alles een foto en zoekt hij achteraf op wat het was. Op een speciale site houdt de bioloog zijn vondsten bij.

Dat het niet goed gaat met bijvoorbeeld de insecten in Nederland, weet iedereen ondertussen wel, denkt Luc. Dus wat zeggen die 879 aangetroffen soorten over de staat van de natuur in Nederland? "Wij kunnen met groene tuinen echt iets doen voor die insecten", denkt Luc.
De bioloog zag bijvoorbeeld een enorme toename aan biodiversiteit nadat hij het perkje voor zijn huis in zelfbeheer had genomen. Nu de gemeente er niet meer komt maaien groeien er volop planten als duizendblad, struisgras en "echte kamille". Volgens Luc is dat het ultieme bewijs dat zelfs een klein beetje groen al helpt. "Maar het is niet alleen mijn tuin, het gaat om de hele straat."
Zelf spotten?
Denk je nou: dat wil ik ook eens proberen, dan heeft Luc nog wel een tip voor je. "Je hoeft niet veel kennis te hebben. Ga gewoon goed kijken en maak af en toe een fotootje. Bezoek de website waarneming.nl, daar kun je je foto uploaden en dan geeft die een suggestie van wat je hebt gezien." En, niet geheel onbelangrijk voegt Luc nog toe: "Je moet regelmatig naar buiten gaan!"