Ontreddering en woede na persconferentie: 'Binnen 10 minuten ligt de hele branche op z'n gat'

PROVINCIE UTRECHT - De ontreddering bij met name de horeca- en festivalbranche is groot, nu het demissionaire kabinet vanavond heeft aangekondigd dat het nachtleven zo goed als op slot gaat en de horeca weer met verscherpte maatregelen te maken krijgt. "Het is heel heftig, mensen gaan hier kapot aan."
Mark Rutte tijdens de persconferentie vandaag.
Mark Rutte tijdens de persconferentie vandaag. © ANP
De hele dag was het wachten op de woorden die Mark Rutte en Hugo de Jonge zouden uitspreken: dat meerdaagse festivals niet door kunnen gaan en eendaagse evenementen enkel open mogen met verplichte zitplaatsen. Maar nu het zover is, kan Matthijs Mom bijna niet meer uit zijn woorden komen.
"Ik ben heel emotioneel en ook boos", zegt de mede-eigenaar van festival De Leuke, dat volgende week zaterdag in de Voorveldse Polder in Utrecht zou plaatsvinden. "Zeker gezien het feit dat ze volledig niet de hand in eigen boezem steken. Drie weken geleden werd er nog van alles en nog wat opengesteld. Ik weet nog dat ik zei: doe dat nou niet. Je weet dat het misgaat."

Mentale klap

Het gaat een enorme financiële klap opleveren, zegt Mom. "De afspraken met artiesten en leveranciers zijn gemaakt, we zouden maandag gaan opbouwen. Het is echt van de zotte, binnen tien minuten leg je een volledige branche op zijn gat. Het is zo'n volledig falend beleid. Fouten maken is menselijk, maar de mentale klap die dit geeft... Mensen gaan hier kapot aan."
Alle maatregelen op een rij
- In alle horeca wordt anderhalve meter afstand houden weer de norm. Iedere gast krijgt "overal en in elke situatie" een vaste zitplaats.
- Testen voor Toegang gaat voor de horeca op pauze tot zaterdag 14 augustus.
- Horeca moet om 24.00 uur sluiten en mag om 6.00 uur 's ochtends weer open.
- Evenementen in de culturele sector, zoals dancefestivals, mogen geen meerdaagse evenementen organiseren tot in ieder geval 14 augustus.
- Voor eendaagse evenementen is een zitplaats verplicht.
- Evenementen in de culturele sector mogen wel blijven werken met Testen voor Toegang, maar dan geldt nog steeds een verplichte zitplaats.
- Testen voor Toegang is niet meer 40 uur geldig, maar 24 uur.
- Na 13 augustus wordt verder gekeken naar de stand van zaken.
Of De Leuke Festival nog doorgaat, is niet duidelijk. "We mogen dus nog met Testen voor Toegang tweederde van de capaciteit gebruiken, met placering. Dan moeten we dus duizenden stoelen het park in slepen. Ik weet niet of dat wat wordt. Ik moet het even laten bezinken."
Ook mede-eigenaar Joost Holthuizen van club Basis in Utrecht zegt dat de nieuwe sluitingsperiode bij hem "als een mokerslag" is aangekomen. "We zijn net weer twee weken open", zegt hij na de persconferentie te hebben gezien. "Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe ik me voel."
Volgens Holthuizen komt de maatregel op een zeer ongelukkig tijdstip. "We hadden net nieuwe artiesten gecontracteerd en nieuw personeel aangenomen", zegt hij. Nog geen maand geleden was er juist euforie bij Basis, toen bleek dat de nachtclubs per 26 juni open mochten.
Holthuizen noemt de sluiting een kwestie van "paniekvoetbal". "We hebben aan alle toegangseisen voldaan, Testen voor Toegang toegepast om anderen te beschermen en geen enkele besmetting gehad." Vanavond gaat een uitverkochte club Basis voorlopig voor de laatste keer open met 500 gasten.

Laaiend

Ook Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is "laaiend" op het kabinet en de nieuw aangekondigde plannen. Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten. "Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: 'je ziet maar hoe je het oplost'", zegt Van Eerdenburg. "Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit."
De frustratie onder horecaondernemers, studentenverenigingen en organisatoren van feesten was van de week al groot. "Je kan als ondernemer alles goed proberen te doen, maar als mensen consequent de regels overtreden, dan krijg je dus dit", zei Daan Smeltzer, bestuurslid van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland afgelopen donderdag.
Bij meerdere feesten, kroegen en clubs in het land bleek Testen voor Toegang niet waterdicht en rezen de besmettingen weer de pan uit. Ook in Utrecht werd deze week corona vastgesteld na feesten en kroegbezoek waarbij met QR-codes werd gewerkt. Er waren onder meer uitbraken bij roeiclub Triton en studentenvereniging Unitas. Meerdere cafés in Utrecht en Amersfoort besloten op eigen initiatief de deuren te sluiten.

Fieldlab Evenementen

Eerder vandaag reageerden meerdere organisaties al op de uitgelekte plannen van het kabinet om het festivalleven aan banden te leggen en de horeca weer vroeger te sluiten. Zo noemde Fieldlab Evenementen, dat tijdens de coronacrisis testevenementen opzette en keek hoe deze veilig georganiseerd konden worden, de ontwikkelingen "een klap in het gezicht". Programmamanager Pieter Lubberts: "Ik lees de uitgelekte plannen vol ongeloof. Ik vind het echt bizar. We hebben heel gedegen onderzoek gedaan en nu lijkt het net alsof de overheid daar niets mee doet. Het is heel pijnlijk."
Nachtclubs zijn twee weken open geweest. In de Utrechtse nachtclub Bassment zijn welgeteld drie feestjes doorgegaan. "Balen", vindt eigenaresse Angela van Kooten. "Extra zuur, omdat wij iedere avond wel streng controleerden aan de deur. Het maakt me aan de ene kant boos op collega-ondernemers die het misschien niet zo nauw genomen hebben. Ik begrijp echt dat mensen vijftien maanden niet van een club hebben kunnen genieten. Maar de verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook bij de bezoeker. Als je geen QR-code hebt, niet getest bent of je hebt klachten: kom dan ook gewoon niet."
Eigenaresse Angela van Kooten van de Utrechtse nachtclub Bassment eerder vandaag.

Hell of a job

De Nederlandse Politie Bond denkt dat handhavers een "hell of a job" krijgen nu de horeca vervroegd moet sluiten. "Het is een begrijpelijke keuze vanuit het zorgperspectief, maar vanuit het handhavingsperspectief zaten we hier niet op te wachten", zegt voorzitter Jan Struijs.
Mark Rutte benadrukte vanavond dat ook "het eigen gedrag" erg belangrijk is om besmettingen te voorkomen. "Dan heb ik het over borrels met de buren, verjaardagsfeestjes in huis en barbecues in de tuin. We willen elkaar ontmoeten, en op zich kan dat ook. Maar doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid."

Excessen

De politiebond verwacht daar problemen mee. "De 'summer of love' komt eraan. We hebben gezien dat veel mensen, niet alleen jongeren, behoefte hebben aan uitgaan en op terrassen zitten tot diep in de nacht. We verwachten dat mensen nu ergens anders hun heil gaan zoeken", zegt de vakbondsvoorzitter, doelend op privéfeestjes en een verplaatsing naar het park. "Links- of rechtsom gaat dat gepaard met geluidsoverlast, dus dat vraagt veel van de handhaving. We zullen op de excessen gaan inzetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.