Deel Dartheide bij Leersum weer open na verwoestende valwind

Een groot deel van de natuur rond Leersum liep schade op door de storm van 18 juni.
Een groot deel van de natuur rond Leersum liep schade op door de storm van 18 juni. © Hannah Cameraat
Leersum - Natuurgebied Dartheide bij Leersum gaat morgen weer gedeeltelijk open voor recreanten. In het gebied zijn routepaaltjes neergezet die wandelaars wijzen waar ze veilig kunnen lopen. Dartheide behoort tot de bossen bij Leersum die op 18 juni grote stormschade opliepen door een valwind. Ongeveer 730 hectare bos werd verwoest.
Dartheide bestond vroeger uit heidevelden, maar is nu een bos dat beheerd wordt door Utrechts Landschap. Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer opende vorige week weer een klein deel van de verwoeste bossen. Voor beide gebieden geldt dat recreanten alleen op opengestelde paden mogen komen. Daarbuiten is het nog levensgevaarlijk volgens de natuurbeheerders, omdat er nog complete boomkruinen naar beneden kunnen vallen. "Hulpdiensten kunnen daar ook niet komen", aldus boswachter Alex Westerman van Utrechts Landschap.
Op de site van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug staat een kaart waarop wandelaars en fietsers kunnen zien waar ze mogen komen. De gebiedsbeheerders denken dat het nog maanden duurt voor alle schade is opgeruimd. Het Verbond van Verzekeraars schat de schade op ongeveer 7,3 miljoen euro.
Het gaat bijvoorbeeld nog een aantal weken duren voordat natuurgebied Breeveen, aan de andere kant van de N226, deels weer toegankelijk wordt voor publiek. “Behalve de talloze ontwortelde bomen en uitgebroken takken is ook het half-verharde pad op vele plaatsen zwaar beschadigd. Het kost veel tijd voor zoiets veilig gemaakt en gerepareerd is."
De samenwerkende eigenaren van het gebied wijzen recreanten erop om niet af te wijken van de uitgestippelde paden. “Dit bemoeilijkt ons werk, en dat van onze aannemers. Het is secuur werk. We vragen recreanten om geduld en om de aanpassingen te respecteren,” benadrukt Westerman. “Veiligheid staat in dit geval voorop, en dat waarborgen we samen.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.