Rechter staat huisvesting jonge vluchtelingen in villa De Meern voorlopig toe

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
DE MEERN - Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers mag een vrijstaande villa in De Meern voorlopig gebruiken om daar minderjarige asielzoekers op te vangen. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die omwonenden hadden aangespannen omdat ze vrezen voor overlast.
Het COA wil aan het einde van de Meentweg een opvang openen voor maximaal twintig vluchtelingen van 15 tot 18 jaar. Buurtgenoten vrezen overlast en hebben een zogenoemde bodemprocedure aangespannen, die onder meer duidelijk moet maken of het wel mag.

Paar weken

De eerste asielzoekers wil het COA al over een paar weken onderbrengen, en dan is de langdurige rechtszaak waarschijnlijk nog niet eens begonnen. Daarom vroegen de bewoners de rechter om op korte termijn alvast de omgevingsvergunning en de onttrekkingsvergunning te bekijken en er op die manier een stokje voor te steken.
Hoewel de rechter vorige week nog probeerde om de partijen nader tot elkaar te brengen, bleek toen al dat het COA niet van zins was om water bij de wijn te doen. Het COA en de omwonenden kwamen er samen niet uit. Daarom deed de rechtbank vandaag alsnog uitspraak.

Afgewezen

De verzoeken van de omwonenden zijn afgewezen en het COA mag de locatie dus in gebruik nemen. De meervoudige kamer van de rechtbank zal later de bodemprocedure behandelen.
Het COA wil de twintig jongeren onderbrengen in De Meern omdat voor hen de situatie in opvangcentrum Ter Apel nijpend is. Door ruimtegebrek zouden jonge asielzoekers daar op stoelen moeten slapen. Het plan is om de jongeren in groepjes naar De Meern te halen; eerst acht, dan zestien en op termijn pas alle twintig bewoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.