Duizenden peuken opgeraapt in Nieuwegein en Vianen

UTRECHT - Om aandacht te vragen voor kleine vervuiling, hebben vrijwilligers vandaag duizenden sigarettenpeuken opgeraapt in de provincie. Onder andere in Nieuwegein, Vianen en De Bilt gingen vrijwilligers de straat op. In Nieuwegein was een speciale rol weggelegd voor 'Prullie', een mascotte die bedacht is door Nieuwegeinse basisschoolleerlingen. Iedereen die een peuk opruimde, kreeg een high-five van de wandelende prullenbak.
In Nieuwegein staken vrijwilligers de handen uit de mouwen.
In sigarettenfilters zit plastic. "En door je peuken gewoon op de grond te gooien, komt dat plastic in de natuur," vertelt Maarten Kerkhof van de Lekjutters. "Mensen hebben geen idee dat die filters zo slecht zijn. Veel mensen schieten ze zo van zich af. Maar ze realiseren zich niet dat het plastic dan in de voedselketen terecht komt. Uiteindelijk eet je dus je eigen peuk weer op."

Schone stad?

"Wij vragen mensen wel eens of hun stad schoon is," vertelt Jacqueline Bleeker van Stichting De Schone Stad. "En dan zeggen mensen vaak dat het schoon is. Maar ze zien vooral de grotere prullen niet liggen, maar peuken liggen echt overal. Ook hier in Nieuwegein"
En dat klopt. De kinderen die worden gevraagd om mee te helpen met zoeken, hebben in korte tijd tientallen peuken gevonden. Yassin rent over het plein met zijn grijper en pakt de één na de andere sigarettenpeuk op.
Mascotte Prullie helpt met het oprapen van peuken
Mascotte Prullie helpt met het oprapen van peuken © RTV Utrecht / Peter Huting
"Ik heb er nu al minstens twintig gevonden. Of misschien zijn het er tien. Maar je ziet er in ieder geval heel veel, als je goed kijkt."

PeukMeuk

Het doel van de PeukMeuk-actie is om in heel Nederland 250.000 peuken op te rapen. Vandaag worden er in Nieuwegein 2042 filters gescoord en in Vianen 1440. Dat komt bovenop de ongeveer 28.000 peuken die Maarten Kerkhof de afgelopen maand al heeft opgeraapt. Vandaag heeft hij ze allemaal meegenomen in een grote ton, om te laten zien hoe smerig dat is.
"Ja, het stinkt wel", zegt hij. "En ze gaan dus in alle hoeken en gaten zitten. Hier in het winkelcentrum van Nieuwegein heb je sleuven in de straat voor de afwatering. Dan kan de gemeente wel gaan vegen, maar die peuken moet je er echt uit peuteren om ze op te kunnen ruimen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.