Burgemeester bezoekt Utrechtse Geuzenwijk na vuurwerkexplosie: 'Bewoners willen camera's'

UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma heeft vanochtend een bezoek gebracht aan Geuzenwijk na de enorme ontploffing die gisteravond veel schade aanrichtte. Ze kwam zich op de hoogte stellen van de situatie en sprak met buurtbewoners, die al langer kampen met overlast en heel graag weer cameratoezicht willen in de wijk. Inmiddels is er ook meer duidelijk over de oorzaak. "Uit het eerste onderzoek blijkt dat er sprake is geweest van een grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk", meldt de politie Utrecht-Noord.
Burgemeester Dijksma over explosie Geuzenwijk: 'Signaal bewoners heel duidelijk'
Sommige bewoners vertelden de burgemeester vanmorgen dat ze overwegen om Geuzenwijk te verlaten vanwege de overlast. Dat wil Dijksma voorkomen. "Het gaat vaak om jonge gezinnen met kleine kinderen of mensen met een kwetsbare gezondheid. Het kan niet zo zijn, dat deze mensen de stad verlaten. Dat is een heel verkeerde afslag, als die genomen moet worden."

Cameratoezicht

Bewoners vroegen Dijksma ook of het flexibel cameratoezicht in de wijk weer kan terugkeren. Volgens hen is het veel onrustiger sinds dit weg is. "Dat is een signaal dat ik niet mag negeren", zei Dijksma daarover. "Het probleem is wel dat ik niet zomaar een extra camera heb. We mogen er maar een beperkt aantal gebruiken van de gemeenteraad. Dat betekent dat er ergens anders dus een camera weggehaald moet worden. Of we moeten de discussie aan of je in een groeiende stad met groeiende problematiek niet wat meer camera's nodig hebt."
Burgemeester Dijksma in Geuzenwijk.
Burgemeester Dijksma in Geuzenwijk. © Michiel van Beers
Volgens Dijksma zijn veel bewoners erg geschrokken en aangeslagen door de explosie. De doffe dreun was zo hard dat die ook in veel andere Utrechtse wijken is gehoord. "Ik woon zelf kilometers verderop in de binnenstad en hoorde de dreun ook", sprak de burgemeester. "De komende dagen kijken we wat nodig is om de overlast snel terug te dringen. Ondertussen zetten we alles op alles om de dader(s) op te sporen." In het belang van het onderzoek wilde de burgemeester daarover verder niets kwijt.

Veel schade

Bij de explosie in de wijk is een betonnen muurtje opgeblazen bij een voetbal- en basketbalplein aan de Boisotstraat en Lumbresstraat. De brokstukken kwamen tientallen meters verderop terecht. Vijf woningen, vier geparkeerde auto's en twee bouwketen liepen forse schade op. "Voornamelijk aan de ruiten door de schok van de explosie en rondvliegende brokstukken", aldus de politie. Niemand raakte gewond. Wel voelden bewoners van Geuzenwijk tijdens de explosie de luchtdruk in huis.
De politie heeft gisteravond en vannacht urenlang sporenonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dus dat een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk is gebruikt. De politie roept getuigen op om zich - al dan niet anoniem - te melden. Ook hoopt de politie dat mensen er melding van maken als ze weten dat er zwaar vuurwerk opgeslagen ligt in woningen of schuren omdat dit "levensgevaarlijk" kan zijn voor de buurt. "Lichte wrijving kan dit al tot ontploffing brengen, met alle gevolgen voor omwonenden van dien."
Opgeblazen betonnen muurtje.
Opgeblazen betonnen muurtje. © Michiel van Beers
Volgens bewoners is er al een paar jaar sprake van overlast door harde knallen en dreunen. In april dit jaar was het verderop gelegen Muiderslotplantsoen in Zuilen het toneel van drie enorme ontploffingen. Die bleken afkomstig van zware explosieven, liet de politie toen weten na onderzoek. Er werden naderhand geen arrestaties gemeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.