'Foute jongeren uit Nieuwegein en Vianen zijn kweekvijver voor grote Mocro-gangsters'

Rechtbanktekening Ridouan T.
Rechtbanktekening Ridouan T. © ANP / Aloys Oosterwijk
VIANEN/NIEUWEGEIN - De familie van Delano G., de 21-jarige man die is aangehouden na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, waarschuwt voor "foute jongeren" uit Vianen en Nieuwegein. Volgens hen vormen zij "een kweekvijver voor de grote Mocro-gangsters", zeggen ze in gesprek met De Telegraaf. "Deze jongens krijgen een keer een verzoek om een tas met geld of drugs in een schuur te zetten of weg te brengen en worden er dan langzaam ingezogen."
De familie van G. woont volgens de krant "in de omgeving van Utrecht". Er zou grote schaamte en afschuw heersen over zijn aanhouding. Ze vermoeden dat Delano G. door een moordbende rondom de Viaanse topcrimineel Ridouan T. aangestuurd is en dat hem daarvoor een beloning van 150.000 euro in het vooruitzicht gesteld is.
De familie van Delano woont in de omgeving van Utrecht. "Sommigen hebben het ver geschopt: bezitten casino's, zijn makelaars of hebben vastgoed. Een ander deel is het foute pad op gegaan", zegt de familie.
"Delano is niet de ergste. Je hebt zijn neef Jaouad of Joey W., die vastzit als bendelid van de bende 26Koper van T. En er zijn nog twee jongens die erg gevaarlijk zijn. Een van hen oefent met schieten in het bos. Hij wordt klaargestoomd als huurmoordenaar. De jongens die het niet hebben gered kijken op tegen de familieleden die er wel zijn gekomen. Het is een minderwaardigheidscomplex. Of jaloezie. Ze hebben een enorme geldingsdrang", zegt een ander familielid met wie De Telegraaf sprak.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd afgelopen dinsdag neergeschoten in de binnenstad van Amsterdam. Al snel werd de link gelegd met zijn betrokkenheid bij de Utrechtse Nabil B., die kroongetuige is in het Marengo-proces, waarin Ridouan T. hoofdverdachte is. Eerder werd de advocaat van deze kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten. Vandaag begint de rechtszaak in deze moord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.