ANVR: 'Code rood belangrijk signaal, maar vakantie afzeggen niet nodig'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Met het stijgend aantal coronabesmettingen in Nederland groeit ook de onzekerheid over tripjes en vakanties in het buitenland. Orienteer je goed, kijk ook 'achter de kleur' en doe een zelftest als je weer thuiskomt, adviseert de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus. Maar je vakantie afzeggen is helemaal niet nodig.
Op dit moment is reizen naar het buitenland nog geen probleem, benadrukt directeur Frank Oostdam van de ANVR. "Er is inmiddels veel commotie over 'code rood'", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "We vergeten dat we tot vier weken geleden maandenlang code rood hadden. Het is een belangrijk signaal, maar het is ook weer niet zo dat we nu opgesloten zijn in Nederland. Als je gevaccineerd of getest bent kun je op reis."

Code donkerrood

Reisbureaus merken volgens de brancheorganisatie dat mensen huiveriger worden, boekingen annuleren, of geen nieuwe boekingen meer plaatsen. Oostdam relativeert de zorgen. "Nederland telt op het moment ongeveer 65 besmettingen op 100.000 mensen. Bij een 'code donkerrood' hebben we het over meer dan 500 mensen. Als we zo doorgaan komen we daar wel terecht, en dan krijgen we een verzwaring van maatregelen. Dan kun je wel te maken krijgen met een quarantaine-advies of zelfs quarantaineplicht. Dat willen we natuurlijk niet."
Maar wie bijvoorbeeld binnenkort naar Italië wil hoeft zijn vakantie helemaal nog niet af te zeggen, zegt Oostdam. "Sterker nog, als iedereen zich aan het Europese advies houdt dan krijg je als je gevaccineerd bent zelfs bij code donkerrood in principe geen reisbeperkingen. Maar daar kunnen landen wel van afwijken."

Wijs op reis

Oostdam heeft vooral een algemeen advies. "Kijk achter de kleur. Als er een geel reisadvies is, kijk dan bij een site als Wijsopreis.nl welke extra regels er eventueel zijn. In Noorwegen bijvoorbeeld moeten kinderen boven een bepaalde leeftijd ook gevaccineerd zijn. Dan wordt het lastig om ze mee te nemen en je kunt ze niet laten staan."
"Het ministerie van VWS adviseert mensen die terugkeren in Nederland om ook als je al gevaccineerd bent een zelftest te doen, al is het maar voor je omgeving. Het is zo gedaan en dan weet je in ieder geval dat je geen virus hebt meegenomen. Maar verder zijn er, ook bij code rood, geen restricties. Je kunt gewoon naar Italië, je doet thuis een zelftest en dan herneemt het leven zijn gewone gang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.