Wat is toch die grote gele toren langs het spoor naar Amsterdam?

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Langs het spoor van Utrecht naar Amsterdam staat een zestien meter hoge toren die bijna helemaal is gebouwd van hergebruikte materialen. Het is een werkplek voor creatieve ondernemers en de toren is zo goed als af. Morgen wordt hij officieel geopend.
De "boomtoren" is 16 meter hoog en gebouwd met hergebruikt materiaal.
De trein naar Enschede vertrekt om 21.12, staat er op de gevel van de 'boomtoren'. Van welk station dit stuk bord afkomstig is, is niet meer te zien. Maar de gele borden met daarop de dienstregeling herken je direct van het treinstation. Het bord is nu onderdeel van het Hof van Cartesius. Dat is een circulair gebouwde werkplek voor creatievelingen in brede zin. De toren dankt zijn naam aan de twee grote bomen die de toren omlijsten.
"We hebbben hier een houtsmid en een schoenmaker," vertelt zakelijk leider Bianca Ernst. "We hebben een tassenmaker, een kapper, iemand die chai tea op de markt zet en er zitten hier ook gamedesigners. Echt van alles, dus."

Circulair Bouwen

De 'boomtoren' bevat niet alleen bouwmateriaal van de NS. Zo is een enorm raam in de gevel afkomstig uit een naburige wijk, die gesloopt is.
"Het is een gevel die uit een garage in de buurt Halve Maan stond, in Oog in Al. Die werd twee jaar geleden gesloopt en de gemeente Utrecht vond dat een hele speciale gevel omdat hij kenmerkend is voor de naoorlogse architectuur en de wederopbouw. De gemeente vroeg ons of wij iets met die gevel konden, en zo is hij bij ons terecht gekomen."
© RTV Utrecht / Peter Huting
De gevel is al oud en niet gemaakt van isolerend glas. Dat levert gelijk een lastig probleem op.
"Wij zijn echt een proeftuin. We willen laten zien wat je kan doen met bouwmaterialen die er al zijn. En deze gevel voldoet niet aan de bouwtechnische eisen vanwege het enkele glas. Maar daarover zijn we in gesprek gegaan met de bouwinspecteur omdat we willen laten zien hoe je materialen kan hergebruiken. En nu gaan we er een dubbele glasgevel inbouwen. Hopelijk zit die er over een jaar in."

Groen

Hoewel het op veel plekken in het Hof van Cartesius nog moet groeien, is de groene leefomgeving voor Bianca erg belangrijk.
"Alle ruimtes zijn rondom een groen hof gebouwd. Dat is echt ons concept. En daarmee willen we laten zien dat nieuwbouw in de stad samen kan gaan met een groene omgeving. De boomtoren staat tussen een eik en een wilg. Eerst was hier helemaal geen toren gepland. Maar die bomen vroegen er echt om, om te blijven staan en de boomtoren er tussenin te bouwen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.