Instellingen

Bewoners Rijnsweerd vrezen bouwplannen in Science Park: 'Windmolen twee keer zo hoog als de Dom'

Het Science Park in 2019
Het Science Park in 2019 © RTV Utrecht / Niels Drost
PROVINCIE UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Rijnsweerd zijn boos over de bouwplannen in het naastgelegen Science Park. Ze vrezen vooral voor de komst van een grote parkeergarage en windmolens.
Als het aan de gemeente ligt wordt de universiteitswijk de komende twee decennia flink uitgebreid. Niet alleen moeten er meer huizen bij komen. Ook moet de wijk, vooral bekend onder de naam De Uithof, groener en leefbaarder worden.

Twee bezwaren

Maar Ed Kanters denkt dat dat ten koste gaat van zíjn wijk. Hij richtte Bewonersoverleg Rijnsweerd op en heeft twee voorname bezwaren. De eerste daarvan is verkeersoverlast: het Science Park wordt autoluw gemaakt. Maar om het autoverkeer op te vangen zal er onder andere een grote parkeergarage gebouwd moeten worden, aan de westkant van het Science Park - en tegen Rijnsweerd aan. "Waarom het Science Park zoveel mogelijk autoluw, maar de lasten middenin een woonwijk, dat in een plan dat strekt tot 2040 bovendien ruim 10.000 meer inwoners omvat?"
Daarnaast maken de bewoners zich zorgen over de mogelijke komst van één of twee windmolens langs de A28. Die zouden niet alleen overlast veroorzaken, maar ook het aanzien van de stad verpesten. "Die windmolen wordt in totaal bijna twee keer zo hoog als de Dom," zegt Kanters, "de zichtzijde van de stad wordt straks zwaar bedorven door een object dat alle aandacht zal trekken." Daarnaast zouden de windmolens overlast veroorzaken bij nog te bouwen woningen aan de rand van de wijk.
Gelukkig voor de inwoners van Rijnsweerd zijn de bouwplannen nog niet definitief. De gemeente Utrecht is op de hoogte van de bezwaren van bewoners en benadrukt dat het gaat om een visie, niet om een plan. Er staat dus nog niks vast. Ook de windmolens zitten nog in de onderzoeksfase.

Twee oplossingen

De gemeente staat ervoor open om de zorgen van omwonenden mee te nemen in het nog te vormen plan. Bewonersoverleg Rijnsweerd heeft naar eigen zeggen al enkele oplossingen bedacht. Zo heeft Kanters het over het aanleggen van goede parkeervoorzieningen bij het nog te bouwen nieuwe station bij Lunetten, zodat mensen vanuit daar richting het Science Park kunnen reizen. "Dan blijft de last gewoon buiten de woonwijk. Nu wordt het middenin de woonwijk gepositioneerd, met alle overlast van dien."
Ook voor de windmolens willen de inwoners van Rijnsweerd een oplossing. Ze snappen niet waarom die zo nodig naast hun buurt, bij het Science Park gezet moeten worden. "Daar hebben we industriegebieden voor, zo tegen de stad aan." Ze zijn niet tegen de komst van de windmolens - maar de locatie is bezwaarlijk.
Rijnsweerd is nu nog een groene en rustige buurt in Utrecht-Oost, maar het valt dus nog te bezien tot wanneer dat zo blijft. Bewoners van de stad - of ze nou in Rijnsweerd wonen of niet - kunnen nog tot en met 30 augustus opmerkingen en bezwaren afleveren bij de gemeente over de omgevingsvisie. Die valt te vinden op de website van de gemeente. Het reageren op de plannen kan zowel online als per brief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.