Jarenlange celstraffen geëist voor ontvoering en afpersing drugsdealer in Leidsche Rijn

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
LEIDSCHE RIJN - Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van vier en vier-en-een-half jaar tegen twee jonge Utrechters die worden verdacht van de gewelddadige ontvoering en afpersing van een drugsdealer. Ze zouden zijn dealertelefoon met duizenden klantcontacten en bijna 6.000 euro van hem hebben gestolen.
Het slachtoffer werd eind oktober geboeid en met een doek over zijn hoofd vastgehouden en mishandeld in een seniorenwoning aan de Langerakbaan in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Tegen de 64-jarige bewoner van dat appartement eist het OM twee-en-een-half jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Deurbelcamera

Een buurvrouw van zestiger K.K. zag op 30 oktober kort na middernacht via haar deurbelcamera haar buurman naar de lift lopen. Daar kwamen vijf mannen uit. Een van hen droeg iets over zijn hoofd en hield zijn handen strak tegen elkaar. De buurman opende zijn voordeur en liet de mannen binnen. Bijna vier uur later vertrokken de mannen weer. Twee van hen waren tussendoor ook al een uur weg. De bezorgde buurvrouw waarschuwde de wijkagent, waardoor de zaak aan het licht kwam.
Volgens de officier van justitie hadden de destijds 19-jarige B. el M. en zijn even oude vriend K.M. eerder die avond met het slachtoffer afgesproken bij de sportvelden van Kampong in Utrecht. Daar zouden ze de man, die een bekende van hen was, in de auto van M. hebben gesleurd. De auto van het slachtoffer werd in een greppel gereden.

Agenten

Met het slachtoffer en twee anderen reden zij eerst naar de Voordorpsedijk, waar ze nog door surveillerende agenten werden gecontroleerd. Daarna belden ze met de drugsverslaafde K.K. en reden zij naar zijn appartement in Leidsche Rijn. Volgens het slachtoffer werd hij onderweg in de auto geboeid en kreeg hij een doek over zijn hoofd, waardoor hij niet kon zien waar ze heengingen.
Onderweg werd hij gestompt en eisten de anderen geld van hem. In het appartement in Leidsche Rijn werd hij nog meer geslagen en geschopt en zou hij tikken met een hamer hebben gekregen. Ook de bewoner zou hem klappen hebben gegeven. Die kreeg volgens het OM als beloning twee zakjes drugs en het horloge van het slachtoffer.

Spaarrekening

De mannen namen de telefoon en de huissleutel van het slachtoffer af. Bij hem thuis werden vervolgens een spelcomputer, dure kleding en parfum weggehaald. Ook werd hij gedwongen om geld over te maken van zijn spaarrekening naar zijn betaalrekening. Na het verlaten van de woning reden de vier mannen met hun slachtoffer langs meerdere pinautomaten in Utrecht en Doesburg.
In totaal pinden zij bijna 6.000 euro voor zij het slachtoffer lieten gaan. Op de smartphones van El M. en M. stond een foto waarop te zien is dat de vier in de auto trots een stapel bankbiljetten in de lucht houden.Pas maanden later durfde het slachtoffer, dat doodsangsten had uitgestaan, aangifte te doen. Daarbij speelde volgens de politie mogelijk mee dat hij daar niet happig op was, omdat de zaak iets met drugs te maken had.

Foto's via Whatsapp

Volgens het OM stuurde El M. die avond en nacht doorlopend berichtjes via Whatsapp naar zijn vriendin. Hij schreef dat hij een drugsdealer had ontvoerd en ging afpersen. Hij appte foto's van de geboeide man met doek over het hoofd, waarbij hij schreef dat hij diens "kop helemaal kapot" had geslagen.Ook stuurde hij foto's van de auto in de greppel en van de K.K. in het appartement aan de Langerakbaan.
Ook appte El M. naar zijn vriendin dat hij alle contacten uit de telefoon van het slachtoffer had gekopieerd. Op zijn mobiel stonden meer dan 2.600 contacten afkomstig uit het toestel van het slachtoffer. Dat toestel werd door de politie bij medeverdachte M. aangetroffen. Uit onderzoek van de berichten op dit toestel blijkt dat het een zogenoemde dealertelefoon was, die het slachtoffer als sinds 2019 gebruikte voor de handel in drugs. In totaal zouden er contactgegevens van zo'n 7.000 klanten in staan.
Als het aan het OM ligt krijgt het slachtoffer het geld dat van hem werd afgeperst niet meer terug. De verdachten zouden hem wel 5.000 euro smartengeld moeten betalen. Via een ontnemingsvordering eist het OM het gestolen geld van hen terug.

Automatisch wapen

De officier van justitie vermoedt dat de jonge verdachten van plan waren om meer van dit soort afpersingen te plegen. Ze zouden daarover berichten hebben uitgewisseld. M. zou zelfs hebben voorgesteld om een automatisch wapen aan te schaffen. In de rechtbank zei hij dat dit grootspraak was geweest, maar daar heeft de aanklager ernstige twijfels bij. Hij vindt een stevige straf noodzakelijk als signaal naar de maatschappij en naar andere jongeren die van plan zijn zich met drugshandel in te laten.
Verdachte El M. beweerde in de rechtbank vandaag dat het om een zakelijk conflict ging met iemand uit zijn vriendenkring. Hij zou veel geld van het slachtoffer tegoed hebben gehad en de man zou hebben geweigerd te betalen. Het zou vervolgens onbedoeld uit de hand zijn gelopen. Zelf zou hij niets met drugsdealen te maken hebben gehad. Hij zei dat hij nu inzag dat hij te ver was gegaan en dat hij veel spijt heeft.

Meegedeeld in buit

Ook medeverdachte M. heeft veel spijt en zei dat hij niet had geweten wat er die avond zou gebeuren. Hij had de anderen meegenomen in zijn auto, omdat zij in een greppel terecht waren gekomen. Aan de mishandeling van het slachtoffer had hij niet meegdaan. Wel had hij meegedeeld in de buit.
Volgens de advocaten zijn de strafeisen van het OM buitensporig hoog. De toekomst van hun jonge cliënten zou bij een lange celstraf in gevaar komen. Het verblijf in de gevangenis zou meer kwaad dan goed doen. De twee zitten al negen maanden in voorarrest en willen na de zomervakantie terug naar school. M. had zich al opgegeven voor een hbo-opleiding en heeft een blanco strafblad. Maar El M. is halverwege de middelbare school ontspoord. Hij heeft een dik strafblad met meerdere veroordelingen voor met name straatroven.

Verslaafd en slechtziend

De verdediging vroeg de rechtbank om de twee een korte celstraf op te leggen, eventueel in combinatie met een taakstraf. De advocaat van de bewoner van het appartement waarin de afpersing plaatsvond, vroeg voor hem om vrijspraak. Hij is verslaafd en erg slechtziend en zou geen weerstand hebben kunnen bieden aan de vier stevige mannen die bij hem voor de deur stonden.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een uitspraak te komen. Een minderjarige medeverdachte in deze zaak staat later terecht. Hij wordt nog onderzocht door een psycholoog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.