Utrechts PFAS-onderzoek afgerond, twee locaties boven risiconorm

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Op twee locaties in Utrecht moet de bodem worden opgeruimd omdat daar een te hoge concentratie PFAS is aangetroffen. Het gaat om een locatie van de brandweer aan de Sartreweg en een locatie van de Universiteit Utrecht aan de Münsterlaan waar bhv-cursussen werden gegeven. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.
De brandweer maakt gebruik van het terrein aan de Sartreweg. Door blusschuim is het oppervlak verontreinigd met verschillende PFAS-verbindingen. Ook het grondwater is sterk vervuild. De gemeente onderzoekt welke vervolgstappen moeten worden genomen, de verwachting is dat de bodem moet worden gesaneerd. Voor die operatie is al een financiering aangevraagd bij het Rijk.
De Münsterlaan valt onder de verantwoordelijkheid van de Universiteit Utrecht. Zij zijn op de hoogte gebracht van de verontreiniging en moeten actie ondernemen. Daar is het grondwater niet verontreinigd, alleen de bodem.
In totaal zijn in het onderzoek van de gemeente zestien locaties onderzocht. Op een aantal andere onderzochte plekken zijn weinig tot geen sporen van PFAS aangetroffen. Het gaat dan bijvoorbeeld over andere brandweerkazernes.
Ook is er gekeken naar de omgeving van bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken zoals BASF. Omdat die bedrijven niet onder de bevoegdheid van de gemeente vallen is niet naar de bodem op de bedrijfsterreinen zelf gekeken, dat onderzoek volgt nog.

Cartesiusdriehoek

Op een zeventiende locatie is ook een "omvangrijke verontreiniging" met PFAS gevonden, inclusief in het grondwater. Het gaat om het voormalige NS-opleidingscentrum aan de Spoordijk. Deze locatie valt niet onder het gemeentelijke bodemonderzoek, maar is voor de volledigheid toegevoegd.
De NS gaat het terrein opruimen en klaar maken voor de bouw van woningen. In dat gebied komt de nieuwe wijk de Cartesiusdriehoek. Volgens de gemeente heeft de verontreiniging geen invloed op de planning van de bouw. Ook zijn er na de opruiming geen gezondheidsrisico's voor toekomstige bewoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.