Soestdijk sluit de poorten voor publiek

BAARN - De poorten van paleis Soestdijk sluiten vandaag voor het publiek. Vanmiddag is de laatste rondleiding door de voormalige residentie van Koningin Juliana en Prins Bernhard.
In de afgelopen vier jaar zijn 550.000 bezoekers op Soestdijk geweest, meldt de Rijksgebouwendienst. Het was de bedoeling voor het eind van dit jaar een beslissing te nemen over een nieuwe bestemming voor het paleis.
Het is echter nog niet duidelijk hoeveel de overheid wil bijdragen aan de renovatie en het beheer van het gebouw en het landgoed er omheen. De totale kosten daarvan worden hoger geschat dan 100 miljoen euro.

OPERA

Wel is duidelijk dat de hofvijver van het paleis volgend jaar zomer verandert in een podium. Het gezelschap De Utrechtse Spelen voert de opera Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald von Gluck uit, in en onder het water van de hofvijver.
De première van het stuk is op 8 juni. In februari wordt bekend of er meer activiteiten of evenementen op Soestdijk gaan plaatsvinden.

JULIANA EN BERNHARD

In 1937 betrokken Koningin Juliana (toen nog kroonprinses) en Prins Bernhard het paleis, dat tussen Soest en Baarn staat. In 1938 werd Koningin Beatrix er geboren. Na de troonsafstand van Juliana op 30 april 1980 bleven prinses Juliana en prins Bernhard op Soestdijk wonen. Prinses Juliana overleed op 20 maart 2004 in het paleis.
Sinds het overlijden van prins Bernhard, eind 2004, stond het gebouw leeg. Het paleis werd overgedragen aan de staat en op 30 november 2006 had de eerste rondleiding plaats. Tijdens de rondleidingen kregen bezoekers staatsie- en privévertrekken te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.