Rechter buigt zich over schilderijenroof Van Gogh en Hals, doeken nog altijd spoorloos

Museum Hofje Van Aerden op de dag dat daar een Frans Hals werd gestolen.
Museum Hofje Van Aerden op de dag dat daar een Frans Hals werd gestolen. © ANP
BAARN/AMERSFOORT - Twee opzienbarende kunstroven in Laren en Leerdam worden vanmiddag voor het eerst voor de rechtbank behandeld. De 58-jarige Fransman Nils M. werd begin april in zijn huis in Baarn gearresteerd voor het stelen van schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals.
M. zou de Van Gogh vorig jaar hebben gestolen uit het Singer Museum in Laren, die het werk in bruikleen had van het Groninger Museum. Een paar maanden later zou hij een Frans Hals hebben buitgemaakt bij een inbraak in Museum Hofje Van Aerden in Leerdam. De twee schilderijen zijn nog niet teruggevonden. Wel trof de politie bij Nils M. thuis een vuurwapen en een grote hoeveelheid harddrugs aan.
In de rechtszaak van vanmiddag komt het hoe en waarom van de schilderijenroof waarschijnlijk nog niet uitgebreid ter sprake. De zitting in Lelystad is bedoeld om de inhoudelijke behandeling die later volgt voor te bereiden. M. zit inmiddels drie maanden vast en krijgt te horen of zijn voorarrest wordt verlengd. Of hij zelf bij de zitting aanwezig is, is onzeker.
In de zaak wordt ook Amersfoorter Peter Roy K. genoemd. Hij zou als tussenpersoon met de politie hebben onderhandeld over de voorwaarden rond de terugkeer van de Van Gogh uit Laren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.