RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

UMC Utrecht leidt groot onderzoek naar kunstalvleesklier voor diabetespatiënten


UTRECHT - Het UMC Utrecht gaat een groot wetenschappelijk onderzoek leiden naar de werking van een kunstalvleesklier. Het apparaatje betekent mogelijk een doorbraak voor de ongeveer 100.000 patiŽnten met diabetes type 1 in Nederland.

In totaal worden er 240 patiŽnten in twaalf ziekenhuizen gevolgd. De kunstalvleesklier werd ontwikkeld door uitvinder en diabetespatiŽnt Robin Koops. Voor het onderzoek hebben het Zorginstituut Nederland en ZonMw samen een subsidie van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Doorbraak
Koops is al jaren bezig met zijn uitvinding en noemt de nieuwe studie een doorbraak. "Het is niet alleen voor mij belangrijk, maar voor alle diabetespatiŽnten", zegt hij. Als de resultaten van het onderzoek goed zijn, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat de kunstalvleesklier vanuit de basiszorg wordt vergoed. "Dat is ťťn van de doelen die ik mezelf heb gesteld, het moet voor iedereen bereikbaar worden."

 DiabetespatiŽnt Robin Koops vond de kunstalvleesklier zelf uit DiabetespatiŽnt Robin Koops vond de kunstalvleesklier zelf uit | Foto: Jacq Roos Fotografie

De kunstalvleesklier heeft de afmeting van ongeveer een dubbele smartphone en moet door patiŽnten bij zich worden gedragen. Een glucosemeter meet constant de suikerwaarde. Als die te hoog is, zorgt een pompje voor meer insuline. Als de suikerwaarde te laag is, geeft het pompje glucagon af. Op die manier kan de bloedsuikerwaarde op peil worden gehouden.

Harold de Valk, hoofdonderzoeker bij het UMC Utrecht, zegt dat er wereldwijd nog geen apparaten op de markt zijn die op de kunstalvleesklier lijken. "Het unieke is dat je twee hormonen geeft. Je geeft insuline en het tegenhormoon glucagon, het algoritme in de pomp regelt dat."

De onderzoeker gaat onder meer kijken naar de technische werking op de lange termijn. Houden de batterijen het goed vol? Blijven de slangen goed op hun plek zitten? Maar ook de patiŽnt moet er enthousiast over zijn. "Kan iemand zich overgeven aan een pomp en een sensor?" zegt De Valk. "Dat is ook iets dat je moet willen."

 De kunstalvleesklier De kunstalvleesklier | Foto: Inreda Diabetic

Maatschappelijke impact
Tot nu toe zijn de voortekenen positief. Bij een eerdere studie wilden patiŽnten de kunstalvleesklier zelfs niet teruggeven, al moest dat helaas toen wel. "Dat was erg vervelend", zegt Koops. "Want als het werkt, wil je het blijven dragen." Bij de nieuwe proef zal dat dan ook het geval zijn. PatiŽnten die het bevalt, mogen de kunstalvleesklier dan blijven gebruiken.

Zelf kan de uitvinder alvast niet wachten totdat zijn vinding door meer mensen kan worden gebruikt, zeker ook omdat hij heeft gezien hoe groot het resultaat kan zijn. "Het heeft ook een maatschappelijke impact. We hebben mensen gehad die door hun suikerziekte niet meer konden werken, maar nu wel weer aan de slag wilden."

Koops verwacht dat als alles meezit de kunstalvleesklier over 2,5 jaar in het basispakket kan zitten. Het onderzoek bij het UMC Utrecht begint naar verwachting aan het eind van de winter. Het ziekenhuis zal later bekendmaken wanneer patiŽnten zich kunnen aanmelden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -