Na 10 jaar discussie nu eindelijk bestemmingsplan voor Vinkeveense Plassen?:'Ik zie het niet gebeuren'

Vinkeveen - Hoe gaan de Vinkeveense Plassen er straks uitzien? Waar kan de natuur z'n gang gaan, en waar is plek voor de recreant? En hoe moeten de legakker-eigenaren bijdragen aan het onderhoud van de plassen? Dat moet allemaal duidelijk worden in het nieuwe bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen. Na tien jaar overleg ligt er nu een concept, maar daar kunnen niet alle partijen zich in vinden.
"De regeltjes zijn erg groen. Als dit doorgaat, denk ik dat 90% van alle legakkereigenaren maatregelen moet nemen. Ik zie dat niet gebeuren", zegt Tom Hannes van de Belangenvereniging Vinkeveense Legakkers (BVVL)."En de gemeente gaat het nog heel moeilijk krijgen om dat allemaal te handhaven."

Steiger van 24 meter lang

Hannes heeft al jarenlang een legakker in bezit, en is voorzitter van de legakkervereniging. Met de nieuwe regels zou het kunnen dat hij de boel flink moet omgooien. Zo zou zijn 24 meter lange steiger eigenlijk maar 1,5 meter lang mogen zijn. Dat is niet te doen, zegt Hannes: "Dan kom je nauwelijks van je boot af. Al helemaal niet als er bezoek komt." Hij heeft de steiger bovendien nodig om zijn eiland te stabiliseren, want er wordt hard gevaren.
Hannes heeft drie kleine gebouwtjes op zijn legakker: één met een keukentje, één voor de stoelen en één waar de grasmaaier instaat. Of die kunnen blijven staan is maar de vraag. Want de huisjes staan te dicht bij de rand van het water. "Een huisje kan je niet zomaar opschuiven." Wat er in het concept staat, is volgens Hannes niet realiseerbaar.

Illegale bebouwing

De discussie over het uiterlijk van de plassen is ingewikkeld. De provincie en de gemeente De Ronde Venen zijn al heel lang in overleg met alle betrokkenen. Regels over bebouwing en beplanting van de legakkers zijn onderdeel van het nieuwe plan. Vorige week werd een concept daarvan naar belanghebbenden gestuurd. In het concept zijn schetsen te zien van hoe het er in de toekomst uit zou kunnen zien.
Milieuorganisaties zijn enthousiast, want er is veel oog voor de natuur. Gerard Korthals van mileuclub De Groene Venen: "Er wordt meer aan de natuur gedacht, ook op de legakkers. Met natuurvriendelijke oevers en lokale bomen en struiken gaat het veel mooier ogen op de plassen."
Korthals is ook blij dat de eigenaren van legakkers meer worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Op de particuliere legakkers staan nu veel schuurtjes, huisjes en vlonders. Al tientallen jaren wordt er illegaal gebouwd. Dat moet nu gelegaliseerd worden. "Wij willen niet dat al die huisjes gesloopt worden, maar we willen wel een verbeterslag."

Al tien jaar in de maak

De discussie rondom het bestemmingsplan is niet nieuw. Het is al tien jaar in de maak. Dat het zo lang duurt is ongebruikelijk, geeft wethouder van de gemeente De Ronde Venen Alberta Schuurs toe. "Het is ontiegelijk ingewikkeld," zegt Schuurs. Lange tijd werd geprobeerd om alle betrokken partijen op één lijn te krijgen. Maar hoe concreter de invulling werd, hoe meer de partijen uit elkaar dreven. "Iedereen tevreden houden ging niet, de verschillen werden te groot."
De combinatie van recreatie én natuur is cruciaal in het plan. Schuurs: "Het is zoeken naar de balans". Na een moeizame start is er nu goed overleg met de provincie. Voor de provincie is met name het in stand houden van de natuur belangrijk.
Alles bebouwing die er nu staat is illegaal. Dat moeten we niet vergeten
Wethouder Schuurs

Laatste woord nog niet gesproken

Over de invulling van het plan wordt in september verder gepraat. De vraag is of de legakkereigenaren nog meer tegemoet worden gekomen. Schuurs: "Alles wat er nu staat qua bebouwing is illegaal. Dat moeten we niet vergeten." Volgens Schuurs is dat het risico dat de eigenaren hebben genomen. Met het plan kan nieuwe bebouwing nu juist gelegaliseerd worden.
Hannes begrijpt dat de bebouwig illegaal is, maar zegt dat het wel jarenlang gedoogd is. "De gemeente heeft 30 jaar niet gehandhaafd, daar mag je wel bepaalde rechten aan ontlenen." Daarbij zijn de plassen ook een belangrijk recreatiegebied, zegt Hannes. "Dat wordt weleens vergeten."
Over het bestemmingsplan is het laatste woord nog niet gesproken. Maar waar alle partijen in elk geval blij mee zijn, is dat er na tien jaar afwachten straks eindelijk duidelijkheid is. Aan het eind van 2021 moet het plan helemaal af zijn. In juni 2022 moet de gemeenteraad van De Ronde Venen het bestemmingsplan goedkeuren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Ronde Venen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.