Wel een verhuurvergunning maar geen ligplaats: Utrechtse bootjesverhuurders in de knel

UTRECHT - De gemeente Utrecht maakt het verhuurders van fluisterboten onnodig moeilijk. Dat stellen de ondernemers en D66 in de stad. Jarenlang lagen de boten van de verhuurders in de stad maar vorig jaar moesten ze worden weggehaald. De ondernemers blijven zitten met vergunningen om boten te verhuren maar hebben geen ligplaats meer. "Het is doodvermoeiend en ook doodzonde. We worden iedere dag gebeld door buurtbewoners en Utrechters die graag willen varen en die ons missen", zegt Rob Veldt van bootjesverhuur Greenjoy.
Bootverhuurders zoeken ligplaats in Utrecht
Rob zijn bootjes staan al een jaar op het droge omdat hij ze nergens kwijt kan. "Dat betekent dat wij helemaal niet meer kunnen verhuren in Utrecht, dat onze elektrische vloot stil ligt en dat onze omzet is weggevallen", vertelt hij. Roel Visser van Sloepdelen.nl zit in hetzelfde schuitje. Hij heeft net als Rob een vergunning om boten te verhuren maar geen ligplaats. "Onze boten liggen nu in Nieuwegein", vertelt hij. "We worden geconfronteerd met hoge ligplaatskosten en het is veel regelwerk. Het personeel moet elke dag de bootjes heen en weer varen."

Schriftelijke vragen

De concullega's weten niet precies waarom ze de ligplaatsen niet meer mogen gebruiken. "We kregen een brief dat we onze steiger moesten verwijderen en dat hebben we toen gedaan. Eigenlijk om dezelfde redenen als Rob want we wilden niet met een dwangsom geconfronteerd worden", zegt Roel. Greenjoy kreeg te horen dat de ligplaatsen niet meer gebruikt mochten worden in verband met overlast. "In werkelijkheid is er nog nooit een melding van overlast bij ons binnengekomen via de gemeente", zegt Rob. Daarnaast heeft hij het idee dat hij goed contact had met de buurtbewoners. Volgens hem blijkt dat ook want het zijn de buurtbewoners die het onderwerp hebben aangekaart bij raadslid Ralph Peters (D66).
Bootjesverhuurders in discussie met gemeente over geschikte ligplaats
Peters heeft schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Diepeveen over de situatie. "Net nu de singel weer open is, vind ik het op het water wel heel rustig. Dat is wel raar", zegt hij. "Elke Utrechter gun je het om Utrecht te mogen ervaren vanaf het water en niet alleen een paar uitverkorenen die een eigen sloep en privé ligplaats hebben want dat zijn er maar een paar."

Overlast

D66 kreeg bericht van Yolanda Grandiek. Ze woont tegenover de voormalige ligplaats van Greenjoy aan de Wittevrouwensingel en vindt het jammer dat de bootjesverhuur weg is, zelf heeft ze nooit overlast ervaren. "Er staan wel eens wat extra fietsen en er wordt wel eens tegen een boom geplast, maar dat hoort bij leven in de stad", zegt ze. "Ik vond het fijn dat Greenjoy erg gericht was op de buurt. Ze hebben bijvoorbeeld bordjes gemaakt voor onze buurt om te voorkomen dat er fietsen voor de huizen werden geplaatst", zegt Grandiek. "Er zal ongetwijfeld wel eens een klacht zijn gekomen maar dit is niet namens de hele buurt. Ik hoor talloze mensen die het jammer vinden dat ze weg zijn." Dat was reden voor haar om de politiek in te schakelen.
De gemeente laat in een schriftelijke reactie het volgende weten over de kwestie: "Omdat een ligplaats in zijn algemeenheid een schaars goed is in de gemeente Utrecht, wordt er een uitgebreide procedure gestart. Dit betekent onder andere dat een ligplaats niet zonder meer aan slechts één of enkele ondernemers mag worden aangeboden. Zonder ligplaats kun je met een exploitatievergunning overigens wel je diensten aanbieden in Utrecht." De gemeente zegt dat er onderzocht wordt of er geschikte ligplaatsen aangewezen kunnen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.