Utrecht sluit parken 's nachts opnieuw vanwege overlast

Jongeren laten vaak veel rommel achter in Park Lepelenburg.
Jongeren laten vaak veel rommel achter in Park Lepelenburg. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het Griftpark, park Lepelenburg en het Wilhelminapark in Utrecht gaan 's nachts weer dicht. De gemeente Utrecht wil zo overlast van feestende jongeren tegengaan.
De maatregel gaat vanaf vrijdag in en duurt in ieder geval tot en met 6 augustus. Tussen 23.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends zijn de parken verboden terrein.
Volgens burgemeester Dijksma zitten grote groepen jongeren tot diep in de nacht in de parken. "Dit gaat dikwijls gepaard met ernstige overlast, versterkte muziek en met achterlating van kilo's afval", schrijft het college. Ook gedragen de jongeren zich agressief tegen agenten, zegt de gemeente. "Regelmatig vindt een kat-en-muis-spel plaats met handhavers, waarbij weggestuurde personen korte tijd later opnieuw opduiken"
De gemeente had gehoopt dat het rustiger zou worden in de parken als de nachtclubs en kroegen weer open zouden zijn. Maar nu de besmettingscijfers weer oplopen, moeten die ('s nachts) weer dicht. Dus neemt de drukte in de parken weer toe.

'Overlast logisch, maar het wordt steeds erger'

Marjolein Ubels woont naast het Griftpark. Ze begrijpt de tijdelijke maatregel. "Er ligt zo veel glas, jongeren doen aan wildplassen en ze klimmen over het hek bij Griftsteede (stadsboerderij, red.)." Regelmatig spreekt Ubels jongeren aan. "Ik ben zelf ook jong geweest. Het park is van iedereen, er hoort wat overlast bij, maar in coronatijd wordt het steeds erger. Jammer dat het moet, maar voor deze korte periode snap ik het wel."

Politiek: te ingrijpend

Het besluit van burgemeester Dijksma leidt tot kritiek vanuit de gemeenteraad. Zo is D66, de tweede partij van de stad, 'not amused'. Raadslid Maarten Koning vindt het jammer dat het besluit dinsdagmiddag is aangekondigd, terwijl de lokale politiek er dinsdagavond over gaat praten. Verder vindt Koning een nachtelijke sluiting 'te ingrijpend'. "Daar zijn we in dit stadium nog niet aan toe. Er zijn voldoende alternatieven, zoals betere handhaving."
De belevingswereld van het college en andere raadsleden staat heel ver af van de mensen die in die parken zitten.
Raadslid Eva Oosters (Student & Starter)
D66 krijgt bijval van Student & Starter. "De belevingswereld van het college en andere raadsleden staat heel ver af van de mensen die in die parken zitten", zegt raadslid Eva Oosters. "Jonge Utrechters hebben geen tuin of dakterras. Zij zijn overgeleverd aan de openbare ruimte." Oosters vreest voor een 'waterbedeffect': jongeren zoeken andere plekken in de openbare ruimte. "Of nog erger: ze gaan naar huis. Daar is het besmettingsgevaar veel groter."
Vorig jaar werden de parken 's nachts ook al gesloten om te voorkomen dat jongeren samen zouden komen. Toen ging het om de periode van oktober tot januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.