Aantal besmettingen provincie vertienvoudigd, IC-personeel houdt hart vast

AMERSFOORT - Het IC-personeel is nog nauwelijks bijgekomen van de vorige golf of ze zien de donkere wolken van de hoge besmettingscijfers alweer samenpakken. Want hoewel de situatie in de ziekenhuizen nu nog behapbaar is, rijzen de cijfers sinds vorige week de pan uit. Andrea Hermans, IC-verpleegkundige in het ziekenhuis Meander in Amersfoort, houdt haar hart vast.
"We hebben net drie golven achter de rug en hadden eindelijk een moment rust. Veel mensen zijn op vakantie, dus het is fijn dat ze die rust nu kunnen pakken. Maar ik pik om me heen wel veel signalen op van collega's die echt opzien tegen een vierde golf."
Risiconiveau zeer ernstig
In de provincie Utrecht vertienvoudigde het aantal besmettingen ten opzichte van vorige week. Vorige week werden er 599 coronabesmettingen vastgesteld. Deze week waren dat er 6.130. Zeven regio's, waaronder regio Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek, kregen vandaag het risiconiveau 'zeer ernstig'; het hoogste niveau dat er is.

Landelijk is dezelfde ontwikkeling te zien. Het reproductiegetal ligt op 2,17, het hoogste niveau sinds de uitbraak van corona in Nederland. Maar ondanks die hoge besmettingsgraad neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen juist af. In totaal liggen er op dinsdag nog 204 mensen met covid-19 in de ziekenhuizen, van wie 75 op de intensive care. Dat zijn er negen minder dan maandag.
Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen dagen explosief gestegen is, merken ze dat in het ziekenhuis vooralsnog niet, vertelt Hermans. "Het is eigenlijk heel rustig bij ons. Eergisteren hebben we de laatste coronapatiënt overgeplaatst."
Rek is eruit
Toch kijkt ook zij met zorgen naar de stijgende besmettingen, want het afgelopen hectische jaar heeft zijn tol geëist. "Je merkt dat het team moe is. Iedereen heeft zo zijn klachten en is echt aan het herstellen." Ze vraagt zich af hoe haar team uit een vierde golf zou komen.
Het is niet alleen de hoge werkdruk waar het IC-personeel tegenop ziet. Hermans merkt dat iederéén een beetje moe is van corona en dat daardoor het begrip en geduld van sommige patiënten en hun familieleden afneemt. Aan alle kanten is de rek eruit.
"Sinds de vorige golf zijn we zoveel tijd kwijt aan het verdedigen van keuzes en het houden van familiegesprekken. Veel mensen stellen onredelijke eisen en zeggen onredelijke dingen." Bovendien heeft ze vaak het gevoel dat ze voor politieagent moet spelen. "Dan mogen er twee mensen op bezoek komen en dan komen ze met hele families aanzetten. Dat staat zo ver af van het werk dat je wil doen."
Plaats genoeg
Of die vierde golf er gaat komen in de ziekenhuizen, is nog de vraag. De GGD zei eerder dat het een aantal weken duurt voordat je de effecten van de versoepelingen terug kunt zien. Tot die tijd is het testen, testen en nog eens testen om een goed beeld te houden van hoe groot het probleem is.
Omdat het aantal besmettingen nu zo hard stijgt en veel mensen zich (preventief) laten testen, opende de GGD vandaag een extra hal bij het XL-testpaviljoen bij de Jaarbeurs in Utrecht. "We zijn ingericht om snel op- en af te schalen", zegt Tessa Rijntalder, algemeen manager corona bij GGD Utrecht. "De afgelopen weken stonden in het teken van afschalen omdat er niet zo veel getest werd. Toen deden we ongeveer tweeduizend testen per dag. Op dit moment kunnen we twaalfduizend testen per dag aan."
1.009.000 prikken
Ook de vaccinatielijn staat roodgloeiend. Op maandag werd het afsprakennummer voor een prik (0800-7070) maar liefst 100.000 keer gebeld. De meeste bellers proberen een eerste afspraak te maken voor een prik of willen hun afspraak verzetten in verband met vakanties.
Vaccins zijn er volgens Rijntalder ook genoeg. "Iedereen die geprikt wil worden en in de juiste leeftijdscategorie valt, kan bij ons terecht, vaak nog dezelfde dag." In de provincie werden al 1.009.000 prikken gezet.
Veel mensen bellen met het verzoek om de tweede prik te vervroegen. Hugo de Jonge kondigde vorige week tijdens de persconferentie aan dat het 'prikinterval' - de tijd die tussen de eerste en de tweede vaccinatie moet zitten - voor Pfizer en Moderna verkort zou worden.
"We hebben nog geen extra informatie daarover", meldt de Rijntalder. "We kunnen mensen dus helaas nog niet helpen om het prikinterval te verkorten."