GGD: Bijna duizend bezoekers Verknipt-festival Utrecht besmet met corona

UTRECHT - Bijna duizend bezoekers van het Utrechtse festival Verknipt zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de GGD.
Het festival werd in het weekend van 3 en 4 juli gehouden bij recreatieplas Strijkviertel. Een aantal dagen later bleek dat meerdere bezoekers van Verknipt corona hebben opgelopen. Nu blijkt dat het aantal is opgelopen tot bijna duizend.
Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller op 516 bevestigde coronagevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.
Een woordvoerder van de GGD in Utrecht zegt dat het aantal besmettingen lastig in kaart te brengen is omdat het evenement bezoekers trok uit het hele land. Het gaat om honderden mensen die zich na het bezoek aan Verknipt gemeld hebben bij de GGD in een andere regio dan Utrecht. Ook het bron- en contactonderzoek wordt door die andere GGD-afdelingen gedaan.

Testen voor Toegang

Verknipt was één van de eerste festivals die gehouden werden na de versoepelingen van de coronamaatregelen. Bezoekers moesten Testen voor Toegang, maar bij meerdere feesten, kroegen en clubs in het land bleek later dat dit niet waterdicht was. De GGD zegt dat er geen signalen zijn dat bezoekers van Verknipt zich niet aan de regels hebben gehouden.
En ook de organisatie van het festival heeft geen idee waardoor het hoge aantal besmettingen is ontstaan. In een bericht aan bezoekers laat ze weten te zijn geschrokken. Volgens de organisatie is tot het laatste moment "op detailniveau" gesproken met de gemeente Utrecht over de vergunning en alle coronamaatregelen.

Zuur

"De gemeente heeft ons laten weten dat we een solide indruk hebben achtergelaten met die aanpak en volgens de GGD is de bron lastig te herleiden. Dat alles sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan, maar dat maakt het aantal besmettingen niet minder zuur."
Verder zegt de organisatie in de verklaring dat de GGD heeft aangegeven dat veel van de bezoekers van Verknipt die besmet zijn, het virus al bij zich droegen voordat ze op het festivalterrein waren. Hoe het kan dat deze bezoekers toch binnen zijn gekomen is niet duidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.