Burgemeester over sluiten parken: 'We kunnen niet anders, druk op handhavers te groot'

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Het besluit om de drie grote Utrechtse parken 's nachts te sluiten, is genomen om de druk op de handhavers te verlichten. "Die zijn aan het einde van hun Latijn", zegt burgemeester Sharon Dijksma. "Net als de buurtbewoners die last hebben van de jongeren."
De burgemeester verdedigde vanavond tegenover de gemeenteraad haar besluit om vanaf vrijdag het Wilhelminapark, Lepelenburg en het Griftpark 's nachts op slot te gooien. Ze noemt het een 'stevige' maatregel, maar zegt dat het niet anders kon. De feestende jongeren zorgen vaak voor veel geluidsoverlast en rommel in de parken. Bovendien zoeken ze soms de confrontatie met handhavers of agenten.
Dit is een bizar verregaand middel.
Maarten Koning (D66)
Toch zijn D66 en Student & Starter zijn erg kritisch op het sluiten van de parken. "Jongeren zijn maandenlang opgehokt", zegt D66-raadslid Maarten Koning. "Dit is een bizar verregaand middel. Nu zijn ook de festivals afgelast en moet horeca eerder dicht. Waar moeten ze dan heen?" Verder vraagt D66 zich af of het probleem niet opgelost kon worden door meer handhavers in te zetten.
Dat is volgens Dijksma geen optie. "Telkens weer moeten handhavers en agenten kat-en-muis-spelletjes spelen met de jongeren. De druk op handhavers is al maandenlang erg groot."

Ook GroenLinks kritisch

Ook GroenLinks, de grootste partij in de Utrechtse gemeenteraad, is kritisch. Niet zozeer op het besluit om de parken te sluiten, maar op de timing. De lokale politiek zou er vanavond namelijk over debatteren, maar vanmiddag al maakte Dijksma het besluit bekend om de parken te sluiten. "Wij vragen ons af wat we hier nog zitten te doen", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer. "Het is al gecommuniceerd en nu mogen wij er nog een plasje over doen."
Telkens weer moeten handhavers en agenten kat-en-muis-spelletjes spelen met de jongeren.
Burgemeester Dijksma
Burgemeester Dijksma zegt dat ze gewoon de juiste weg heeft bewandeld. "Het bestuur bestuurt en de raad controleert."
Verder benadrukt de burgemeester dat het sluiten van de parken juridisch houdbaar is. Ook zegt ze dat de fietspaden gewoon toegankelijk blijven en dat buurtbewoners die hun hond willen uitlaten dat ook nog gewoon 's nachts mogen doen.
Vanaf aanstaande vrijdag gaan de parken voor een periode van drie weken iedere avond om 23.00 uur dicht. Een uur eerder dan de horeca sluit. "Voor dat tijdstip hebben we bewust gekozen", zegt burgemeester Dijksma. "Het is beter dat de parken al leeg zijn als de horeca sluit (om middernacht, red.)."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.