Schrappen windlocaties Renswoude houdt energiedoelen alsnog overeind

Een windmolen in Nieuwegein langs de A27.
Een windmolen in Nieuwegein langs de A27. © RTV Utrecht
RENSWOUDE/VEENENDAAL - Ondanks het verzet in Renswoude en Veenendaal tegen windmolens houdt de regio Foodvalley haar energie-ambities overeind. Dat laat de samenwerkende energieregio tussen Utrecht en Gelderland weten.
De afspraak was en blijft om 0,75 terrawattuur (TWh) aan energie op te wekken met enkele nieuwe windmolens en hectares van zonnevelden. Ook na alle stemmingen in de gemeenteraden kan dat doel blijven staan omdat vanaf het begin af aan rekening is gehouden met tegenslagen. Er was dus een marge.
In onze provincie gaat het in de Foodvalley om de raad van Veenendaal, Rhenen en Renswoude. Daar ging het stemmen over de Regionale Energiestrategie (RES) niet van harte. In zowel Veenendaal als Renswoude is de wens uitgesproken om eventuele locaties voor windmolens in de omgeving te schrappen.
Het plan om turbines te plaatsen op de Emminkhuizerberg, langs de A12, kwam daarmee te vervallen. In gemeenten aan de Gelderse zijde van de Foodvalley (Ede, Wageningen Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel) werden niet zulke scherpe beslissingen genomen en kunnen plannen voor windenergie verder worden onderzocht. Ook Rhenen gaat verder met onderzoeken in onder andere Remmerden.
Wethouder Sander van 't Foort uit Renswoude besloot na de stemming in zijn raad daarom zelf om op te stappen. Zijn positie als kartrekker van de RES in de Foodvalley gaf hij ook op. Die rol vond hij niet meer geloofwaardig omdat zijn eigen gemeente geen windmolens wil plaatsen. Die rol wordt nu tijdelijk overgenomen door Harke Dijksterhuis, een wethouder uit Nijkerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.