Man uit Werkhoven krijgt 5 jaar cel voor wapenhandel

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
WERKHOVEN - Negen mannen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van achttien maanden tot vijf jaar. De hoogste straf kreeg een 36-jarige man uit Werkhoven. Hij werd vorig jaar aangehouden nadat hij een wapen en munitie had verkocht aan twee agenten die in werden gezet als zogenoemde pseudokopers.
De Werkhovenaar gebruikte berichtendienst Telegram om wapens en munitie te verkopen. Agenten deden zich begin mei vorig jaar voor als mogelijke kopers. Op een parkeerplaats in Nieuwegein verkocht de man hen vervolgens twee dozen munitie voor 360 euro. Aan het einde van de ontmoeting zei hij tegen de agenten dat hij "alles kon leveren". Toen de agenten vroegen wat hij bedoelde, antwoordde hij met: "Alles wat je maar wilt. Automatisch, zwaar, AK, vooral exclusieve dingen".
Een paar dagen later benaderde een agent de man opnieuw. Nu met de vraag naar een AK-47, een automatisch wapen. De Werkhovenaar gaf aan daar makkelijk aan te kunnen komen. Na het maken van een afspraak werd hij vervolgens door agenten opgepakt.

Uitgelokt

De advocaat van de man vond dat zijn cliënt was uitgelokt. Daardoor zou niet al het bewijs mogen worden gebruikt. De rechtbank oordeelt dat dit in deze zaak niet aan de orde was. De transacties in het kader van de pseudokopen wijken niet af van andere verkopen die in het dossier terug te vinden zijn.
Ze sluiten bovendien naadloos aan op het handelen van de verdachte in de periode van zowel vóór als ná de pseudokopen. Hij verkocht in die periode allerlei soorten wapens, van ombouwwapens, tot zware wapens en munitie. Hieruit blijkt dat de man sowieso al als wapenhandelaar actief was en dat hij niet door de agenten is verleid, laat staan tot wat anders.
De rechtbank veroordeelt de man uit Werkhoven tot een celstraf van vijf jaar. De andere acht verdachten zijn allemaal direct of indirect aan hem gelinkt. Zo verkochten een vader en zoon uit Lelystad een zak met wapens door aan de Werkhovenaar en importeerde hij samen met een man uit Oss en nog een ander, wapens uit het buitenland om deze om te bouwen en vervolgens te verkopen. Anderen waren vooral klanten. De rechtbank veroordeelt hen tot celstraffen variërend van 36 tot 18 maanden cel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.