Doorns gezin met 3 kinderen fietst 3500 km naar de Zwarte Zee: 'Prachtig avontuur'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een rondje IJsselmeer of fietsen richting de Belgische Ardennen. Lang niet ver genoeg voor de familie Van der Burg uit Doorn. Lennart (36), Sjoukje (35), Tijmen (8), Madelief (7) en Bor (2), stappen aanstaande zaterdag op de fiets, met als eindbestemming de Zwarte Zee, die ze vanuit Bulgarije hopen te bereiken. Al met al zo'n 3500 kilometer.
"De stemming is goed, we hebben er zin in", vertelt Sjoukje. "We gaan gewoon beginnen en we zien wel hoever we komen." Met de reis hopen ze anderen te inspireren, vertelt vader Lennart. "Je kan naar buiten, je kan fietsen op eigen kracht, dat idee is toch gewoon heel gaaf. En klimaat en duurzaamheid zijn voor ons heel belangrijk. Dus we willen met de reis ook laten zien hoe je je voetprint kunt verkleinen. Pak de fiets, in plaats van de auto."
Het gezin gaat op drie fietsen de reis beginnen: "Een tandem waar Sjoukje en de twee jongste kinderen opzitten, Tijmen gaat op een eigen fiets en ik ook op een eigen fiets, met een enorme bagagekar erachter", vertelt Lennart.

Coronavirus

Het coronavirus houdt de familie absoluut niet tegen, vertelt Sjoukje. "Het mooie is dat we de vrijheid hebben, we kunnen per dagen kijken wat we doen. We zijn in Europa, in het uiterste geval zijn we zo thuis en als het te koud wordt trekken we gewoon verder naar het Zuiden. Een prachtig avontuur toch."
Sterker nog, ook de coronacrisis was juist reden om te gaan. Lennart: "We zitten al twee jaar binnen en we hebben een enorme drang om naar buiten te gaan, lekker fietsen en kamperen."

Route

Het gezin heeft maanden nodig om de Zwarte Zee te bereiken. "We zijn met kinderen, dus we mikken op ongeveer 35 kilometer per dag. We gaan de Rijn af, die gaat over in de Donau en dan alleen nog maar naar beneden", vertelt Lennart. "Dus door Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije."
Toch wordt er niet alleen maar gefietst, want de twee oudste kinderen zijn leerplichtig. "We hebben toestemming van school en ze krijgen online les", aldus de vader van het gezin. "Dus er moeten ook een laptop en een tablet mee. In de ochtend moeten de kinderen werken, 's middags gaan we dan weer fietsen."
Ze hopen in december of januari weer terug te komen. "We hebben nog niet bepaald hoe we terug komen, waarschijnlijk met de trein en zeker niet met het vliegtuig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.