Elk treinstation een AED: 'Overlevingskans het grootst als je binnen 6 minuten aan de slag gaat'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Op alle stations in Nederland komen automatische externe defibrillators (AED's). Het gaat in totaal om 715 stuks en vanochtend werden de eerste extra apparaten op station Culemborg geplaatst. Tot nog toe waren in heel het land in totaal vijftig AED's op stations.
De uitbreiding draagt er aan bij dat het landelijke netwerk van AED's wordt verbeterd. Op de helft van de stations dekken de apparaten een gebied af waar nog geen AED in de buurt was. Op die manier wordt het landelijke netwerk van AED's dus uitgebreid.
"AED's zijn ontzettend belangrijk op stations", vertelt directeur operatie Eelco van Asch van de NS. "Jaarlijks zijn er zo'n 17.000 mensen die een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Dan is het heel belangrijk dat mensen met AED's zo snel mogelijk de noodzakelijke hulp kunnen toedienen."

Oproepsysteem

Mensen die een reanimatietraining hebben gevolgd, kunnen zich voor dat oproepsysteem aanmelden. "NS-medewerkers kunnen reanimeren, maar ook via de organisatie HartslagNU, die 250.000 vrijwilligers uit Nederland met elkaar verbindt, worden mensen afhankelijk van hun locatie opgeroepen om hulp te bieden. Dus het is voor heel veel mensen te gebruiken."
De vrijwilligers kunnen een oproep krijgen als via alarmnummer 112 een melding binnenkomt over een hartstilstand. Hoe eerder een begin wordt gemaakt met reanimeren, des te groter de overlevingskans. "De overlevingskans of de kans op een goede afloop is als je binnen zes minuten aan de slag gaat. Daarom hangen deze apparaten door heel Nederland, maar daar voegen wij er dus 715 aan toe", aldus Van Asch.
Op de vijftig stations die nu al een defibrillator hebben, worden de AED's vervangen voor nieuwere exemplaren. Grotere stations krijgen meerdere apparaten. De uitbreiding moet over circa negen maanden voltooid zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.