Trein blijft Loenersloot voorbij rijden, eventueel station van de baan

© RTV Utrecht
Loenersloot/Provincie Utrecht - De provincie Utrecht stopt met het onderzoeken van een nieuw station bij Loenersloot. Volgens de resultaten levert een eventuele aanleg amper voordelen op, terwijl investeringen kunnen oplopen tot 74 miljoen euro. "De bijdrage van station Loenersloot aan de N201-problematiek is beperkt, terwijl de financiële impact groot is", aldus gedeputeerde Arne Schaddelee in een brief.
Het onderzoek kwam op verzoek van Provinciale Staten die wilde weten of er met de komst van een extra treinhalte schoner woon-werkverkeer ontstaat en of verkeersdrukte op de drukke provinciale weg N201 afneemt. Volgens de provincie is dat dus onvoldoende, waardoor plannen voor het ontwikkelen van station Loenersloot in de prullenbak belanden.
Inwoners maakten zich zorgen over de komst van een station. De provincie en gemeente Stichtse Vecht zien vanwege de gunstige ligging van Loenersloot ruimte voor woningen, duurzame energie en meer mogelijkheden voor het openbaar vervoer.

Beperkte potentie

Uit het onderzoek komt, naast de hoge kosten, wel iets van potentie naar voren. Een station zou 1.450 nieuwe reizigers opleveren die anders nooit met de trein zouden gaan. Met andere veelgebruikers van het ov zou het totaal uitkomen op 3.000 in- en uitstappers voor Loenersloot.
Daar komt wel bij dat veel van hen met de auto komen met een bus die kant op gaan. Dat is niet alleen een belasting voor de N201 en de kleine dorpskern van, maar ook voor het openbaar vervoer.
De buslijn naar station Amsterdam BijlmerArena zou een extra stop moeten maken en daardoor langere reistijd hebben. Ook de sprinters tussen Breukelen en Amsterdam zouden bij Loenersloot moeten wachten, al zou dat voor toekomstige dienstregelingen geen problemen opleveren.
Alles afgewogen komt Schaddelee tot de conclusie dat verder onderzoeken geen zin heeft. "Wij hebben besloten (onderzoek naar) de ontwikkeling van dit station niet verder voort te zetten", aldus de gedeputeerde in de brief.
[Item:2623345|Eerder maakte RTV Utrecht een reportage over uitbreidingsplannen in Loenersloot, waaronder het station.]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.