GGD: 'We hopen dat de piek bereikt is'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De GGD hoopt dat de piek in het aantal coronabesmetting een dezer dagen bereikt is. Landelijk kwamen er vandaag 10.492 nieuwe besmettingen bij. Dat is het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar. Vooral jongeren testen positief. "Een fors deel van de recente besmettingen is te relateren geweest aan uitgaan en festivals. Nu de maatregelen weer zijn aangescherpt is het risico op verdere verspreiding van het virus afgenomen", aldus een woordvoerder van de GGD.
Wel benadrukken ze dat het voor iedereen belangrijk blijft om je aan de maatregelen te houden: anderhalve meter afstand houden, de hygiënemaatregelen naleven en bij klachten direct een testafspraak maken bij de GGD.

Festivals

Ook in onze regio zijn veel besmettingen gelinkt aan feestjes en festivals. Zo raakten er op het festival Verknipt bijna duizend bezoekers besmet en zei roeivereniging Triton bijeenkomsten af nadat er bij een eerder feestje veel bezoekers besmet waren geraakt.

Jongeren en kinderen

Volgens de GGD is het ook voor jongeren best mogelijk anderen te besmetten, ondanks het feit dat ze vaak amper klachten hebben. "Op het moment dat je klachten krijgt, dan ben je al twee dagen besmettelijk geweest voor anderen. Dus ook mensen die klachten krijgen, hebben in de eerste twee dagen nog geen weet van het feit dat ze het virus bij zich dragen en besmettelijk zijn voor anderen. Er is in die periode natuurlijk risico dat je anderen besmet. Iemand die wel positief is, maar geen klachten heeft noemen we asymptomatisch. Ook deze personen kunnen anderen besmetten met het virus."

'Minder vaak ernstig ziek'

"In algemene zin kan je zeggen dat kinderen en jongeren minder ziek worden dan mensen uit de oudere doelgroepen. Het aantal kinderen dat met coronaklachten in het ziekenhuis belandt is ook lager dan voor oudere leeftijdsgroepen. Echter is het zo dat door de grote aantallen besmettingen, er in absolute zin dus ook meer jongeren echt ziek van kunnen worden, tot een ziekenhuisopname aan toe. Daarnaast bestaat er ook voor kinderen en jongeren een kans op zogenaamde 'long COVID'. Dit zijn vaak mensen die niet in het ziekenhuis worden opgenomen, maar wel langdurig klachten aanhouden die het functioneren op school en werk kunnen beperken."

Vaccin

Volgens de woordvoerder kunnen ook mensen die volledig gevaccineerd zijn alsnog ziek worden van het virus. "Ook nadat je meer dan twee weken geleden volledig gevaccineerd bent, kan je nog besmet raken met het virus. De kans op ernstige klachten, ziekenhuisopname of zelfs overlijden is drastisch kleiner."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.