Geen ontbijt en prikangst: veel jongeren vallen flauw na coronavaccinatie

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nu jongeren massaal worden ingeënt tegen corona, valt het op dat ze relatief vaak flauwvallen na een prik. Dat is geen direct gevolg van het vaccin, maar vooral van prikangst en een gebrek aan ontbijt. Dus komt het Rode Kruis met tips.
Op de priklocatie in de Utrechtse Jaarbeurs vallen per week zo'n 150 mensen flauw, vertelt Lotte Maathuis van het Rode Kruis aan Radio M Utrecht. Dat terwijl dagelijks ongeveer 5.000 mensen een prik krijgen, oftewel 35.000 per week.
"Bij de jongere doelgroep zit meer spanning", denkt Maathuis. "Ze hebben prikangst, of zijn bang voor naalden. Hun bloeddruk daalt en dat kan leiden tot een flauwte."
Bijzonder is dat ze aangeven van het tatoeëren nauwelijks iets gemerkt te hebben, maar dat ze een prik enger vinden en erg zenuwachtig zijn.
EHBO'er Jos
Ook drukt het Rode Kruis jongeren op het hart om voor de prik goed te eten en drinken. "We horen vaak dat ze 's ochtends niets hebben gegeten." De kans op een flauwte is dan groter.
Bij alle priklocaties lopen EHBO'ers rond. Maathuis raadt mensen die zenuwachtig zijn aan om hun angsten bespreekbaar te maken. "We kunnen mensen geruststellen en een eventuele flauwte op tijd herkennen. Mocht je je na de prik niet goed voelen, doe dan je hoofd tussen je benen of ga even liggen. Dat kan in de EHBO-ruimte."
EHBO'er Jos verbaast zich over de prikangst. "Ik zie jongeren komen met tatoeages", zegt hij. "Bijzonder is dat ze aangeven van het tatoeëren nauwelijks iets gemerkt te hebben, maar dat ze een prik enger vinden en erg zenuwachtig zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.