Instellingen

Fietspontjes tijdelijk uit de vaart door hoogwater: autoponten varen door

Archief.
Archief. © Pont Culemborg
PROVINCIE UTRECHT - Volgens Alex Kwakernaak van de Uiterwaarde, de organisatie die de pontjes beheert, is het onverantwoord om fietsers naar de overkant te brengen met de huidige waterstand. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Nederrijn bij Rhenen, waar we er eentje hebben varen, daar zou je nog wel aan boord kunnen maar de stroomsnelheid is daar zo hoog vanwege de afvoer van het water dat het onverantwoord is om te varen."
De fietspontjes vervoeren per keer zo'n tien tot dertig fietsers over de rivier. De hoge waterstand rond deze tijd van het jaar komt als een verrassing voor de organisatie. Kwakernaak: "In de zomer heb je eerder last van laagwater dan van hoogwater. Vorig jaar hebben we niet gevaren door corona maar het jaar ervoor lagen we er op de Waal heel lang uit door laagwater. Ik heb het wel eerder meegemaakt maar niet zo extreem als nu dat alles eruit moet."
Fietsers moeten tot het water weer een beetje gedaald is, wat waarschijnlijk vanaf midden volgende week gaat gebeuren, omrijden. Op de website van de Uiterwaarde staan omleidingen.
De autoponten in de regio varen in de tussentijd stug door. In Amerongen en bij de Blauwe Kamer in Rhenen worden auto's nog gewoon naar de overkant van de Nederrijn gevaren. En ook de veerpont bij Eemdijk vaart nog. Veerman Evert Hoolwerf heeft er daar zin in: "Het mooie weer komt er weer aan en je moet een beetje optimistisch blijven. Als het zonnetje doorbreekt, hoop ik op betere tijden!"
Ook in Rhenen is de pont gestremd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.