Inburgeren tijdens het schilderen van Kasteel Rijnhuizen in Nieuwegein

Inburgeren door te schilderen
Inburgeren door te schilderen © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
NIEUWEGEIN/NIEUWEGEIN - Kasteel Rijnhuizen schilderen als een manier om in de Nederlandse maatschappij te integreren? Het gebeurde gisteren in Nieuwegein: "Van het schilderen van deze historie word je rustig."
Een keer geen bruiloft of bedrijfsreceptie in kasteel Rijnhuizen; in de tuin aan het water is ruimte gemaakt voor meer dan dertig schildersezels. Deelnemers hebben zicht op het kasteel en op oud-Jutphaas aan de overkant van het water. Gewapend met verf, een doek en een kwast tonen immigranten uit verschillende hoeken van de wereld hun schilderkunsten. Het project is ontstaan dankzij een eenmalige samenwerking tussen SVS Inburgering, kunstcollectief Feniks en kasteel Rijnhuizen.

Volledige focus

De deelnemers gaan uit zichzelf en vol goede moed aan de slag. De schilders van kunstcollectief Fenix lopen rond en maken een praatje met de deelnemers. Ze zijn onder de indruk van de talenten en creativiteit van de verschillende deelnemers.
De eerste keer dat Olena Shuliak vanuit Oekraïne in Nederland terecht kwam, verwachtte ze dat het haar nooit ging lukken om de Nederlandse taal te spreken, zegt ze terwijl ze Kasteel Rijnhuizen staat te schilderen. Inmiddels spreekt ze al een aardig woordje Nederlands, en wil ze graag doorleren totdat haar Nederlands op B1-niveau ligt.
Olena Shuliak is druk aan het schilderen.
Olena Shuliak is druk aan het schilderen. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Schilderen maakt haar rustig. "De combinatie tussen het groen en de kleuren van het kasteel, samen met de lange geschiedenis van het kasteel maakt het heel interessant", zegt Shuliak. Tijdens het schilderen blijft ze ook geïnteresseerd in andere deelnemers: "Hoe gaat het met jouw schrijven?", vraagt ze een andere leerling.
Ibrahim Mamoet is een inburgeraar uit Syrië en geen fan van schilderen. "Maar het is leuk om een groepsactiviteit te doen, en het is tenminste iets anders dan alleen maar leren", zegt Mamoet. Zeker op een bijzondere plek als deze, benadrukt hij. "Maar zonder leren kom je nergens", zegt Mamoet stellig.
Ibrahim Mamoet praat tijdens het schilderen gezellig met de rest.
Ibrahim Mamoet praat tijdens het schilderen gezellig met de rest. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Hij wil zijn inburgeringstraject zo snel mogelijk afronden. "Maar lezen en schrijven blijft moeilijk", zegt Mamoet. De steun die hij van zijn mentoren op de taalschool krijgt, doet hem goed. "Maar je moet wel veel uren maken", vindt Mamoet. Hij kan niet wachten tot het moment dat hij zijn Nederlandse paspoort in ontvangst mag nemen; het is momenteel zijn grootste levensdoel. Hij loopt veel rond, laat zich fotograferen voor het kasteel en maakt praatjes met andere deelnemers.

Helpen inburgeren

Inburgeringsdocent Maud Dijkema is overtuigd dat een dag als deze kan helpen bij de inburgering van de deelnemers. "Het is belangrijk om de taal die je binnen leert mee naar buiten te nemen, en andersom", benadrukt Dijkema. Bijvoorbeeld door te praten met de aanwezige schilders.
Het schilderij van Olena Shuliak krijgt veel bekijks van de verschillende docenten.
Het schilderij van Olena Shuliak krijgt veel bekijks van de verschillende docenten. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
"Het is belangrijk dat inburgeraars weten hoe Nederland werkt en wat onze normen en waarden zijn", zegt ze. Dit ontdekken zij volgens Dijkema door het informele contact tussen alle aanwezigen deelnemers. Vrijwilliger Emile Grivel is tevreden over hoe de inburgeraars zich opstellen: "Het is een dankbare groep mensen die iets willen maken van hun leven. Het is leuk om dat proces te ondersteunen." Dijkema: "Een geslaagde dag!"
Shuliak geniet van het schilderen en is bekend met de beroemde Nederlandse schilders. Opgetogen praat ze over de schilders Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn en het schilderij De Nachtwacht. De deelnemers krijgen de keuze tussen het schilderen van de oude kern van Jutphaas of kasteel Rijnhuizen: een oer-Hollandse opdracht. Haar tekening van het kasteel trekt veel bekijks. "Het moet wel snel gebeuren allemaal!", zegt ze. Toch kijkt ze tevreden aan het einde van de rit.
Aan het einde van de ochtend gaan de deelnemers met zijn allen naar de ijssalon aan de overkant van het water. En ook dat helpt de deelnemers integreren, benadrukt Dijkema.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.