De Utrechtse Schatkamer gaat dit jaar 'on tour'!

AMERSFOORT - Al tientallen jaren zoekt RTV Utrecht naar kunst, antiek en curiosa in de regio. De meeste jaren deden we dat op grote taxatiedagen waar we met honderden bezoekers tegelijk samen kwamen om te kijken wat die oude vaas van oma waard was en of die loodzware klok nu bewaard moest blijven of niet.
Maar dit jaar doen we het anders! Presentator Margreet en taxateur Willem Oderkerk beoordelen de stukken bij de mensen thuis én in Willems antiekwinkel in het hartje van Amersfoort. "En dat is léuk!", vertelt Willem met glimmende ogen, "Ik weet natuurlijk nooit wat er uit de grote boodschappentassen komt, maar als ik dan zoals vandaag een oude houten bak zie, met zó'n verhaal ... daar kun je alleen maar van dromen."
Het mag dan een bak van een bijzondere maker zijn, ik gooi er vanavond gewoon de aardappelen weer in hoor!
Peter, eigenaar van bijzondere houten bak

Een bijzondere houten bak

Die houten bak, die is van Peter. Zijn grootvader kreeg hem in de tijd dat hij als kleermaker werkte in Utrecht-Oost. Eén van zijn klanten vond de mand waar hij normaal de kleding in bewaarde niet passend en bood aan een bak te maken. Tot zover een aardig verhaal, maar het wordt wel heel speciaal als Peter ons verklapt wie die klant dan was: Gerrit Rietveld!
Bij de taxateur hoopt Peter iets over de bak te leren
Bij de taxateur hoopt Peter iets over de bak te leren © RTV Utrecht
De bak is overigens al die jaren als 'gewone houten bak' behandeld. Er zaten achtereenvolgens lapjes, aardappelen, lego, stiften, kranten en weer aardappelen in. Na de taxatie is Peter blij met het mooie verhaal en de bijbehorende waarde, maar duidelijk over wat er 's avonds weer in de bak gaat: "ik gooi er gewoon de aardappelen weer in hoor!"

Schilderij bij de frituurpan

Dat met kunst wel vaker niet al te zachthandig wordt omgesprongen, bewijst ook de tweede taxatie van vandaag. Lies koos uit een erfenis een schilderij dat haar enorm aansprak, maar dat haar man spuuglelijk vond. Het schilderij verhuisde regelmatig van plek, lag lang in een kast en hing zelfs een tijd boven de frituurpan! "Tot ik er toch eens naar liet kijken en ontdekte dat het misschien wel van Aris Knikker was. Ik heb het laten restaureren en nu wil ik Willem ernaar laten kijken!"
Lies met de waterlelies van Knikker
Lies met de waterlelies van Knikker © RTV Utrecht
Een schilderij en een houten bak in de Schatkamer on tour

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.