Instellingen

Aantal coronabesmettingen op Verknipt staat nu boven de 1000

DE MEERN - De teller van het aantal coronabesmettingen bij het tweedaagse festival Verknipt in De Meern blijft maar oplopen. Van de ongeveer 20.000 bezoekers van het techno en housefeest blijken er nu meer dan 1000 het virus te hebben opgelopen.
Dinsdag was al bekend dat er 964 besmettingen te herleiden waren naar het festival. Daar kwamen de afgelopen dagen nog 88 nieuwe gevallen bij, meldt de GGD regio Utrecht. Minimaal 505 bezoekers van de eerste dag en zo'n 547 mensen die op de tweede dag aanwezig waren, werden ziek. En die getallen kunnen nog oplopen, volgens de GGD.

Testen voor Toegang

Hoe het zo mis kon gaan op het festival is onbekend. Verknipt werkte volgens het Testen voor Toegang-principe. Bezoekers moesten dus kunnen aantonen dat ze negatief getest of gevaccineeerd waren of dat ze de ziekte al hadden gehad. Het festival vond deels buiten plaats, maar had ook overdekte tenten.
De organisatoren van Verknipt zijn geschrokken van de meer dan 1000 besmettingen op hun festival. Ze verwijzen wel naar de GGD, die aangeeft dat het moeilijk vast te stellen is of alle zieken ook op het terrein in Utrecht het virus hebben opgelopen. Het kan ook dat dit ervoor, of op bijvoorbeeld een privéfeestje erna, is gebeurd. Een lid van de organisatie: "Dat alles sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan, maar dat maakt het aantal besmettingen niet minder zuur."

Dijksma: 'inschattingsfout'

Burgemeester Sharon Dijksma vertelde gisteravond in het tv-programma Nieuwsuur dat ze het laten doorgaan van het festival ziet als een 'inschattingsfout' van de betrokken overheden. "Maar op dat moment leek het verantwoord."
Dijksma verwijt de organisatie niets. "Maar het Testen voor Toegang kende behoorlijke hiaten. Het was niet waterdicht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.