Honderden kleine windmolens de oplossing voor de energietransitie? In Woerden sluimert dit idee

WOERDEN - Grote windturbines van 150 of 240 meter hoog; in de hele provincie steken inwoners, actiegroepen en politieke partijen een stokje voor windenergie van dit formaat. Zo ook in Woerden, waar gisteren een lijst met bijna tweeduizend handtekeningen tegen de komst van windturbines aan de wethouder is aangeboden. Geen wind in de gemeente, is de tendens. Maar er klinken ook andere geluiden.
Tevreden kijkt Spruit naar de windmolen op zijn erf. Het is een kleintje, met het hoogste punt op 21 meter. Samen met de zonnevelden op zijn dak zorgt de molen voor voldoende stroom voor zijn boerenbedrijf.
Zijn kleine windmolens de oplossing voor de energietransitie?
Heel anders dan de windturbines van 240 meter hoog die mogelijk in de gemeente komen te staan. Twee stuks moeten zoveel als de helft van de energietransitie aan stroom kunnen leveren. Vanavond besluit de raad of die turbines er komen.

Alle boeren een windmolen, of twee

Als Spruit het voor het zeggen had, komen die windturbines er niet. Maar wat wél kan, is dat alle boeren kleine windmolens plaatsen om samen energie op te wekken voor het net. Spruit is erg tevreden over zijn molen en wil overwegen om er nog een te plaatsen als hij Woerden daarmee helpt. "Ik denk dat we met zijn allen onze verantwoordelijkheid moeten nemen en goed moeten zorgen voor de aarde."
Een molen plaatsen voor eigen gewin mag, maar afdragen aan het net nog niet. Daar wil LijstvanderDoes, fel tegenstander van grote windturbines, verandering in brengen. Vanavond vraagt de partij aan de raad om in te stemmen met een motie die de boeren meer vrijheid geeft op dit vlak.
"Kleine windmolens zijn zeker een optie", zegt fractievoorzitter Lenie van Leeuwen. De partij wil zich hard maken voor dit idee. "Men noemt dit kleinschalige energieopwekking maar als veel mensen het doen, wordt kleinschalig vanzelf grootschalig."

Niet voldoende energie

In Wilnis heeft boerin Willeke Peek twee jaar geleden een windmolen geplaatst. Net als Spruit wekt ze energie op voor haar eigen bedrijf. Maar een molen levert 25 tot 30-duizend kilowatt aan stroom op per jaar. Een "normaal" huishouden draait op zo'n tweeduizend kilowatt. Met een molen kun je dus acht tot tien huishoudens per jaar bedienen.
Oud-wethouder van Renswoude, Sander van 't Foort, rekende uit dat er ongeveer driehonderd van deze molentjes nodig zijn om een turbine te vervangen. Dat betekent dat alle boeren in de regio van Woerden minimaal twee molens op hun erf moeten plaatsen. De vraag is maar of alle boeren meegaan met dit plan van LijstvanderDoes.
Spruit kent in elk geval een aantal boeren die wel openstaan voor een windmolen. Maar met alleen deze molentjes wordt de doelstelling van de energietransitie niet gehaald, weet ook Spruit. "Toch, alle beetjes helpen", vindt hij. "De energie die inwoners en ondernemers erin willen steken, moet je de kans geven."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.