RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Meest bekeken' molen van Nederland dreigt te verzakken: 'rampzalig'


NIEUWER TER AA - Als je over de A2 rijdt, is 'ie niet te missen: de Oukoper molen bij Nieuwer ter Aa. Het is misschien wel de meest bekeken molen van Nederland. Maar de molen wordt bedreigd. Door een laag polderpeil rot de houten fundering weg en dreigt 'ie te verzakken. 'Rampzalig' volgens molenaar Piet Schiereck. Daarom moet er snel iets gebeuren.

Meest bekeken, weinig bezocht
Dagelijks zien honderdduizenden bestuurders de molen schitteren langs de snelweg. "De Kinderdijk haalt het niet bij ons," grapt Schiereck. Toch wordt de molen maar weinig bezocht. "Wij krijgen gemiddeld zo'n 40 ŕ 50 bezoekers per jaar. Daarvan is ongeveer de helft collega-molenaren, die het zielig vinden dat wij geen bezoekers krijgen."

De Oukoper Molen draait al sinds 1644 mee als hulpgemaal. Na bijna vier eeuwen heeft de molen nog steeds een belangrijke functie. "Het is een poldermolen, die water vanuit de polder naar de rivier pompt. Het gaat om zo'n 30.000 liter per minuut. Dat is een tankwagen vol," legt Schiereck uit.

Scheef staan
Door een laag polderpeil wordt de molen nu bedreigd. "De molen staat op een grote houten plaat die meer dan twee meter onder de grond ligt. Als die plaat onder water blijft staan, is er niks aan de hand. Maar nu is het polderpeil gezakt en staat de plaat droog. Dan gaat 'ie rotten en begint de achterkant van de molen langzaam te zakken," legt de molenaar uit.

De Oukoper Molen langs de A2 moet worden gerenoveerd


Maar een rotte fundering is niet het enige: "Scharnieren die los zitten op de wieken, roest, gaten, stukken die van de wieken afvallen," zo somt de molenaar op. "Als er een wiek afbreekt, is de schade enorm."

Renovatie
De molenaar en de beheerder van de molen, het Utrechts Landschap, willen de molen daarom snel renoveren. Daarvoor is geld nodig, zo'n 250.000 euro. Via fondsenwerking en een crowdfunding wordt het geld bij elkaar gesprokkeld. "We hebben al zo'n 100.000 euro van de Provincie Utrecht gekregen voor de renovatie. En we hebben ook een bijdrage ontvangen van Stichting de Utrechtse Molens. We hebben nog zo'n 125.000 euro nodig om het rond te krijgen," vertelt Paul Vester, projectleider van het Utrechts Landschap.

Als dat geld binnen is, kan de grote operatie beginnen. "Het wiekenkruis moet worden vernieuwd. Er moet een nieuwe fundering komen. We gaan de beschoeiing bij het erf aanpakken. Het erf zelf wordt opgehoogd. De kap wordt ook hersteld. En ook wat reparaties aan de wielen en spil en dergelijke," vertelt de projectleider. Vervolgens kan de molen nog honderden jaren mee. "Als we 'm tenminste goed verzorgen," lacht de molenaar.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -