Eikenprocessierups lekker? Emile (27) maakt er saus van

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het is zomertijd dus is 'ie er weer: de eikenprocessierups. Ontwerper Emile Corre (27) uit Wijk bij Duurstede bedacht een culinaire oplossing voor deze plaag; hij maakt een saus van gefermenteerde eikenprocessierupsen.
Ontwerper Emile maakt saus van eikenprocessierupsen
"Op corona na is het de grootste plaag voor de mens", zegt Emile. Hij staat onder een grote rij eikenbomen. Geen rups is veilig, want hij plukt ze allemaal. In zijn handen houdt hij een potje met eikenprocessienesten. "Daar maak ik ongeveer een liter saus van."
Waarom? Die vraag krijgt Emile regelmatig. "In mijn werk als ontwerper probeer ik voor alles een oplossing te vinden. Wij hebben deze plaag zelf gecreëerd. Vervolgens proberen we dat op te lossen door er geld tegen aan te smijten. We kunnen de rups ook eten en zo zelf hun natuurlijke vijand worden."
"Door monocultuur, dus het telen van dezelfde gewassen of soorten, zijn veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gestorven. Dat zijn koolmezen en andere vogels", zegt Emile. Ruim baan dus voor de eikenprocessierups.

Emile wil de opbrengst van zijn saus investeren in het terugbrengen van de natuurlijke vijanden van de rups. "Denk aan: nesten bouwen en bomen planten."

Kruipend goud

Stap één in het proces is het verzamelen van de rupsen. Met een pak, bril en handschoenen, gaat Emile zelf de boom in. "Ik raad dat niemand aan', lacht hij. "Ik heb regelmatig last gehad van die verschrikkelijke haren. Je moet er wat voor over hebben." Soms gaat hij op pad met professionele verdelgers. Hun afval is voor Emile kruipend goud.
Geen eikenprocessierups is veilig voor ontwerper Emile.
Geen eikenprocessierups is veilig voor ontwerper Emile. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer

Giftige haartjes

Daarna volgt er een uitgebreid proces van rupsen sorteren en schoonmaken. Emile brandt de haartjes weg en voegt nog een aantal ingrediënten toe. "Dan gooien we het in een blender en laten we het zes maanden lang fermenteren. Wat er plaatsvindt is dat de ingewanden de rupsen opeten. En dan hebben we saus!"
Emile Corre, ontwerper
Deze rups zit juist bomvol eiwitten!
Hoe zit dat dan met die giftige haartjes? Het branden van de rupsen verwijdert zo goed als alle haren, volgens Emile. "Voor de zekerheid laten we de rupsen nu 6 maanden fermenteren op 60 graden Celcius. Hierna wordt in het laboratorium gecheckt of de saus veilig is."
Geen zorgen: er zitten geen giftige haartjes in de saus.
Geen zorgen: er zitten geen giftige haartjes in de saus. © Caspar Huurdeman

Eiwitbommetje

Willen mensen dit straks ook eten? "De eerste reacties die ik heb gekregen zijn in ieder geval geen 'gadverdamme'. Wel: 'interessant, hoe werkt dat?'" Of mensen het ook willen proeven weet ik niet. Het gaat mij vooral om het gesprek aan te kaarten. Waarom slachten we wel dieren, maar willen we deze rups niet eten? Hij zit juist bomvol eiwitten!" Nog een halfjaar geduld voor de ontwerper. Dan is zijn saus klaar en kan het hopelijk de winkels in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.