Woerden kiest voor windturbines én een zonnelint langs de A12

© RTV Utrecht
WOERDEN - Na jarenlang praten, discussiëren en debatteren over de energietransitie is de knoop in Woerden doorgehakt: de windturbines gaan er komen. Ook wil de raad een lint van zonnepanelen langs de A12 realiseren. Dat laatste besluit is unaniem aangenomen, maar de raad bleef ook gisteravond weer verdeeld over windturbines. Alle ogen waren gericht op het CDA, dat uiteindelijk kleur bekende. Tot groot ongenoegen van LijstvanderDoes, die samen met de partij in de coalitie zit.

Inzetten op kleinschalig

In eerste instantie wil de raad zoveel mogelijk op kleinschalig niveau energie opwekken, het liefst een derde van de hele doelstelling. Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen op daken of parkeergarages. Ook de boer mag nu op het erf een windmolen plaatsen om energie terug te geven aan het net. Tot gisteravond mochten boerenbedrijven alleen voor eigen gebruik energie opwekken met hun windmolen. In Zegveld pleitte een boer al voor zo'n regeling en ook andere boeren in de buurt overwegen een kleine windmolen te plaatsen.
Maar het heikele punt van de avond lag bij het vraagstuk over de windenergie: komen er wel of geen windturbines in de gemeente Woerden te staan? De meeste oppositiepartijen stemden tegen windturbines. Ook coalitiepartij LijstvanderDoes zag niets in deze vorm van windenergie. De grootste partij, het CDA, moest de doorslag geven. Tot kort voor de raadsvergadering wist niemand wat de partij van plan was.

Meningsverschillen in de coalitie

Het CDA stemde uiteindelijk voor grootschalige windenergie en dat valt niet goed bij coalitiegenoot LijstvanderDoes. "Ik voel me knap bedonderd", zegt Lenie van Leeuwen, fractievoorzitter van de partij. "Het CDA was met ons aan het praten over de mogelijkheden en ze gaven steeds geen duidelijkheid. Nu blijkt dat ze achter je rug om met anderen praten. Dat vind ik flauw, we zitten samen in een coalitie."
Voor het CDA is het belangrijk om nu verantwoordelijkheid te nemen voor het energievraagstuk, legt fractievoorzitter Job van Meijeren uit. Tijdens de vergadering benadrukte hij dat er ook aan toekomstige generaties moest worden gedacht. "Ik ben blij dat we zoveel mogelijk inzetten op kleinschalig maar het is ook belangrijk te kiezen voor wind."

Onderzoek naar locaties

Tot dusver is alleen de locatie Reijerscop besproken als mogelijke plek voor windturbines maar het is niet zeker dat ze daar komen. Zo ziet het CDA de windturbines het liefste langs de A12. "We hebben steeds gesproken over locatie Reijerscop maar dat besluit gaat ons te snel", zegt Van Meijeren. "Ook omwonenden zijn destijds overvallen door dat nieuws."
De raad dwong de wethouder om meerdere locaties in de regio goed te onderzoeken voor er een keuze wordt gemaakt waar de windturbines komen. Over de hoogte van die windturbines (er wordt steeds gesproken over 240 meter hoogte) is ook nog geen besluit genomen. De wethouder komt in de loop van volgend jaar met een voorstel. Harde besluiten vallen waarschijnlijk na de gemeenteraadsverkiezingen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.