14 jaar cel en tbs voor moord op ex-vriendin De Meern, die zelf fatale ruzie opnam met telefoon

© Nicole van den Hout
DE MEERN/KAMERIK - De 38-jarige David K. uit De Meern die vorig jaar zijn ex-vriendin doodschoot, is door de rechtbank veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat is een jaar minder dan het Openbaar Ministerie eiste. De rechtbank wil dat K. een jaar eerder aan zijn tbs-behandeling begint.
K. schoot vorig jaar juni zijn ex dood in haar woning aan de Marketentsterlaan in De Meern. Hij erkende vijf keer te hebben geschoten op zijn ex, met wie hij de relatie twee maanden eerder zou hebben verbroken. "Het eerste schot was schrik, daarna ben ik het gaan afmaken. Dat was meer genade als ik mijn gevoel moet beschrijven", zei de verdachte in een eerdere zitting, over de twee schoten door het hoofd. Daarvoor was het slachtoffer al door kogels geraakt in haar zij en rug.

Geluidsfragmenten van de moord

De moord is opgenomen op de telefoon van het slachtoffer, dat had haar familie haar geadviseerd na eerdere ruzies. Op het geluidsfragment is eerst een gesprek te horen, daarna ontstaat er een discussie. Het slachtoffer zegt op een bepaald moment dat ze klaar is met het gesprek, daarna zijn er schoten te horen. K. heeft bekend dat hij op dat moment zijn ex-vriendin doodschoot.
Op de opname is ook gegil te horen, neerkomende hulzen, en gerommel. David K. probeerde het lichaam te verbergen en bloed met een theedoek op te ruimen. De hulzen zaten in zijn zak. Maar binnen tien minuten stond politie voor de deur.

Voorbedachte rade

Uit de geluidsopname maakt de rechtbank op dat de man al een paar weken vóór de schietpartij van plan was om het slachtoffer te doden. Hij zegt namelijk dat hij eerder met een doorgeladen pistool voor haar deur zat en met haar had afgerekend als zij op dat moment 'een foute keuze' had gemaakt.
K. nam op de bewuste 13 juni een geladen vuurwapen mee naar zijn ex-vriendin en gebruikte die toen zij een 'foute keuze' maakte, namelijk het beëindigen van het gesprek. Daaruit maakt de rechtbank op dat K. zijn eerdere voornemen heeft uitgevoerd en het moord met voorbedachte rade is. Daar komt nog bij dat het eerste schot niet fataal was. Hij heeft het 'afgemaakt', zoals hij het zelf noemde, door nog een aantal keer gericht op het slachtoffer te schieten.

Stoornis

De kans op herhaling van deze gewelddadige handeling, is volgens deskundigen aanwezig. Daarom heeft de rechtbank het advies om tbs met dwangverpleging op te leggen, overgenomen. K. moet ook schadevergoedingen betalen aan de familie van het slachtoffer.
De advocaat die de familie van de vrouw bijstaat, laat in een eerste reactie weten dat de familie opgelucht is dat rechtbank oordeelt dat er sprake is van moord en niet doodslag. "Geen enkele straf zal voor de nabestaanden ooit genoeg zijn om echt recht te doen aan het leed dat hen is aangedaan door het doodschieten van hun geliefde Dimi. Maar deze straf en de opgelegde maatregel zijn wel het minimale waar zij op gehoopt hadden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.