Utrecht heeft ambitieuze toekomstplannen, maar blijft het 'stadsie' met de Dom als middelpunt

UTRECHT - Een ambitieus plan is het: Utrecht wil de stad de komende twintig jaar ingrijpend veranderen om mee te kunnen groeien met het stijgende aantal inwoners. Naast tienduizenden nieuwe woningen en banen wil de gemeente ook vier nieuwe stadscentra creëren, zodat overal voorzieningen binnen handbereik zijn. Het 'stadsie' zal dus flink groeien. Maar, belooft wethouder Klaas Verschuure, het karakter van Utrecht zal niet verdwijnen. "Laat één ding duidelijk zijn: de Domtoren blijft het middelpunt van onze stad."
Utrecht wordt tienminutenstad
De stad blijft in de kern hetzelfde maar gaat vier extra stadsharten bouwen om de groei aan te kunnen. "We hebben een aantal plekken in onze stad aangewezen waar we van denken dat ze sterker kunnen ontwikkelen. Dus we doen het niet overal in de stad", licht de wethouder toe. De gebieden zijn op te delen in een aantal zones: Leidsche Rijn centrum, de A12-zone, Utrecht Science Park en Overvecht.
De ambitie is om 'een tienminutenstad' te worden. Het idee is dat alles wat je nodig hebt, altijd in de buurt is. Denk aan winkels en sporten, maar ook maatschappelijke voorzieningen, parken en cultuur.
De beoogde nieuwe stadscentra
De beoogde nieuwe stadscentra © RTV Utrecht

Unieke strategie

Het is een plan voor de lange termijn maar de eerste contouren zijn al zichtbaar. "Eigenlijk zijn we al begonnen. Als je in de stad kijkt, zie je dat we in de Merwedekanaalzone zijn begonnen met woningen bouwen en binnenkort ook in de Cartesiusdriehoek. Zo bouwen we vanuit de bestaande stad naar buiten toe zodat we daar aan knooppunten kunnen beginnen", zegt Verschuure.
De ov-knooppunten zijn belangrijk in het plan van de gemeente. Door de wijken rondom de ov-knooppunten te bouwen, zijn de woningen direct goed bereikbaar. Om wijken te bouwen die levendig zijn, worden voorzieningen zoals winkels en sportlocaties zoveel mogelijk gelijktijdig opgetrokken. Deze strategie is volgens Verschuure uniek. "We krijgen al telefoontjes vanuit andere steden om eens te komen praten", zegt hij. "We hebben een mooi product waar we lang mee vooruit kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.