Instellingen

Nierpatiënten kunnen voortaan eigen dialyse doen in St. Antonius ziekenhuis

© ANP
NIEUWEGEIN - Nierpatiënten kunnen in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein voortaan hun eigen dialyse uitvoeren. Het ziekenhuis traint patiënten die dat willen om hun behandeling gedeeltelijk of volledig zelf uit te voeren.
Nierpatiënten kunnen op twee manieren behandeld worden: via peritoneaaldialyse of via hemodialyse. Peritoneaaldialyse kunnen patiënten zelf thuis of op het werk doen. Maar omdat patiënten het meestal niet langer dan enkele jaren kunnen doen, moeten ze daarna overstappen op hemodialyse. Daarbij liggen patiënten drie tot vier keer per week, gemiddeld vier uur lang, in het ziekenhuis aangesloten op een Hemodialyseapparaat; een dialyseapparaat met kunstnier dat het bloed filtert.
Dat apparaat kunnen de nierpatiënten in het Dialysecentrum in het St. Antonius ziekenhuis - als ze dat willen - voortaan zelf bedienen. Hun eigen betrokkenheid varieert van het zelf klaarleggen van de bloeddrukband en -deken, het opbouwen van de hemodialysemachine tot een volledig zelfstandig uitgevoerde hemodialysebehandeling.
"Het is goed dat we kijken wat de patiënt zelf kan in plaats van dat de verpleegkundigen alles overnemen", vindt dialyseverpleegkundige Heleen Hordijk. "Door de actieve dialyse krijgen ze meer inzicht in hun ziektebeeld en hun behandeling. Het is mooi om te zien dat ze echt trots zijn op wat ze geleerd hebben en dat het zelfvertrouwen groeit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.