Instellingen

Laatste schooldag feestelijk afgesloten: 'Ik hoop dat er geen lockdown meer komt'

PROVINCIE UTRECHT - De laatste dag voor de zomervakantie is op verschillende scholen in de regio feestelijk afgesloten. In het gebouw van basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede dansten de leerlingen vanmorgen op de tafels. Het was misschien een voorproefje, want de leerlingen hopen dat volgend schooljaar alle leuke dingen weer mogelijk zijn.
Reportage van de laatste schooldag in Wijk bij Duurstede
Het klaslokaal wordt nog net niet afgebroken. Op de klanken van de bekende feestact Snollebollekes dansen de leerlingen van links naar rechts en boven op de tafels. Het is de ontlading die hier samenkomt na een vreemd schooljaar waarin de leerlingen elkaar wekenlang niet zagen toen de scholen tijdens de lockdown dicht moesten.

Normaal schooljaar

De leerlingen zijn duidelijk helemaal klaar met dit coronajaar. "Ik hoop dat er geen lockdown meer komt", vertelt groep zeven-leerling Milou Kuiper. Natuurlijk, alle leerlingen hebben zin in de zomervakantie, maar ze kijken hier ook uit naar een normaal schooljaar. "Ik vond het dit jaar vooral fijn dat we na corona weer naar school konden", zegt Lamaar Albawi, ook uit groep zeven. Gelukkig werd er de laatste maanden les gegeven in het gebouw. Een vrolijk geschilderd decor in de gang maakt duidelijk dat ook de traditionele musical gewoon door kon gaan.
Het vrolijke decor van de musical die op het laatste moment toch door kon gaan.
Het vrolijke decor van de musical die op het laatste moment toch door kon gaan. © RTV Utrecht
Toch merken de leerkrachten dat het wekenlange gemis van contact tussen de leerlingen impact heeft gehad. Paul Seelen begeleidt als trainer de leerlingen in allerlei sociale vaardigheden. "Wat ik merk is dat kinderen aangeven dat ze elkaar gemist hebben." Na de zomervakantie is er daarom extra aandacht voor groepsvorming door sport- en spelactiviteiten.
Op het schoolplein staat directeur Jan Heijman op een krukje met een klok in zijn hand. "Nog zeven minuten", roept hij heupwiegend op de muziek die door een box over het schoolplein schalt. Het is bijna 12.00 uur en traditioneel wordt er dan afgeteld om het begin van de zomervakantie in te luiden. Wat hem betreft is de school het jaar goed doorgekomen. Ook het thuisonderwijs kon goed georganiseerd worden. "We zouden nu moeiteloos zo weer over kunnen schakelen als het moet."

Opluchting

Het bleef tot aan de laatste schoolweek nog spannend qua besmettingen. "Ik was vorige week aan het hardlopen, maar ik voelde me niet goed", vertelt de directeur. De thuistest gaf een positief testresultaat aan. De GGD vond dat er direct gehandeld moest worden. Heijman: "Ik had de avond ervoor heel veel mensen gesproken en een hand gegeven bij de eerste uitvoering van de musical van groep acht." De GGD oordeelde daarom dat de andere voorstellingen van de musical geschrapt zouden moeten worden. Het bleek niet nodig. Een negatieve PCR test zorgde voor opluchting. De musical kon alsnog doorgaan.
"Vijf, vier, drie, twee, een, vakantie!" Op het moment dat Jan Heijman het slotsein geeft, pakken een aantal meiden op het schoolplein elkaar stevig vast. Opnieuw zullen ze elkaar wekenlang niet zien. "Dag meester, bedankt voor dit jaar", roept een van de leerlingen. De vakantie is nu echt begonnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.