Instellingen

Gabriëlla en Annelies zamelen spullen in voor getroffen mensen in Limburg

© Gabriëlla van der Sluijs
PROVINCIE UTRECHT - "Vooral babyvoeding en babykleding is welkom, de mensen daar hebben helemaal niks meer." Gabriëlla van der Sluijs uit Leerbroek wil graag iets doen voor mensen in Limburg die getroffen zijn door extreme wateroverlast. Een paar uur na haar Facebookoproep heeft ze al verschillende aanbiedingen binnen. De oproep is tientallen keren gedeeld. "Het is even hectisch nu."
In Zuid-Limburg is het in bepaalde gebieden erg gevaarlijk door watersnood. Verschillende dijken zijn gebroken en duizenden mensen zijn geevacueerd. De schade is enorm en de situatie is voorlopig nog niet voorbij.
"Ik heb al een pak luiers, handdoeken en babykleding, maar meer is natuurlijk welkom", zegt Van der Sluijs. Ze verzamelt samen met Annelies Zieltjens Kater spullen om die maandag naar een inzamelingspunt Limburg te brengen.

Radeloosheid

Van der Sluijs weet hoe verschrikkelijk een overstroming kan zijn. Ze kan zich de vorige keer dat de Maas buiten de oevers trad, in 1995, nog goed herinneren. "Ik werd toen door school naar huis gestuurd omdat het hele gebied tussen Tiel en Gorinchem, waar ik woonde, dreigde te overstromen."
Een deel van haar familie moest evacueren. "In ons gebied zijn toen veel mensen ook opgevangen en geholpen. De stress, verdriet, angst, radeloosheid om alles kwijt te raken die op gezichten te lezen was vergeet je nooit."
Er is behoefte aan van alles, meent Van der Sluijs. Eigenlijk de eerste levensbehoeften. "Lang houdbaar voedsel, babyvoeding, luiers, verzorgingsproducten, handdoeken en dekens bijvoorbeeld."

Gironummer 777

Er is ook een landelijk gironummer geopend voor de getroffen gebieden in Limburg. Veel schade is gedekt door de verzekering, maar niet alles, zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds. "Het gaat ons om burgerinitiatieven die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen. Het geld dat hopelijk ruimhartig gegeven zal worden, wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke. Die weten waar de grootste nood is en kunnen maatwerk leveren."
Zowel bij Annelies als bij Gabriëlla kunnen de spullen ingeleverd worden. Van der Sluijs doet een beroep op iedereen die iets kan missen. "Als je wat hebt liggen, breng het langs. Het is alle hens aan dek." Via de Facebookpagina zijn de adressen van Annelies en Gabriëlla te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.