Bos was ooit landbouwgrond: Marcel Creemers uit Doorn laat het verleden van de Heuvelrug zien

DOORN - Hij heeft een camera, een microfoon en een drone. Marcel Creemers uit Doorn is sinds zijn pensioen druk in de weer als filmmaker. Hij heeft zijn niche helemaal gevonden: de historie van de Utrechtse Heuvelrug. Na films als 'De Grebbeberg, een uniek landschap' en 'Het zwerfsteneneiland Maarn' is sinds deze week zijn nieuwste film online te zien: 'De Utrechtse Heuvelrug was ooit een landbouw gebied.'
Marcel Creemers over zijn films
"Hier zie je allemaal hele vage lijntjes lopen. Die hebben dus niets met het huidige landschap te maken, maar is het oude landschap", vertelt Creemers. Hij wijst de lijnen aan op luchtfoto's gemaakt met een LiDar-scanner. Dat apparaat kan heel nauwkeurig hoogteverschillen weergeven en zo is op de foto's te zien dat er allerlei kleine akkertjes hebben gelegen.
De sporen daarvan zijn vorig jaar gevonden. Creemers: "Je ziet dus restanten van minstens 2000 jaar oude akkertjes. Dat is nu dus nog te zien, maar wel pas sinds kort. De beelden worden steeds scherper." Zo heeft de filmer visueel kunnen maken hoe het bosgebied van vandaag de dag er zo'n 2000 jaar geleden ongeveer uit heeft moeten zien.

Landbouw

Sinds enige jaren zijn onderzoekers bezig met de verre geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug. Vliegtuigen met LiDar-apparatuur vliegen boven de bossen, de foto's worden vervolgens bestudeerd. Niet alleen door onderzoekers en wetenschapper, ook met hulp van vrijwilligers. Zo'n 300.000 gedetaillerde foto's hebben bij duizenden vrijwilligers onder de loep gelegen.
Dat heeft tot verrassende archeologische ontdekkingen geleid voor het project Erfgoed Gezocht. Honderden grafheuvels zijn ontdekt, onder andere in Elst. Ook ettelijke vierkante kilometers akkergebieden zijn door het bestuderen van de foto's ontdekt. De conclusie is dat de Utrechtse Heuvelrug dichtbevolkt moet zijn geweest.
"Je moet het in de geschiedenis plaatsen", zegt Creemers. "In de Bronstijd, dan praat je over nog meer dan 3000 jaar geleden, toen woonden mensen vooral langs de rivier. De theorie is dat de bevolking op een gegeven moment toenam en ook naar andere delen moest. Toen zijn ze begonnen meer de heuvel op te werken. Dat is niet slecht bedacht want dat is natuurlijk een zuidhelling. Dus ideaal voor plantages."
Op een akkercomplex woonden al snel zo'n 500 tot 1000 mensen in tientallen boerderijen, concludeerde onderzoekers eerder. Op de Heuvelrug hebben ze om de paar honderd meter een nieuw complex ontdekt.

Mensen willen het weten

Marcel Creemers is begonnen vanuit zijn eigen interesse en betrokkenheid bij Landschap Erfgoed Utrecht, die onderzoek doet naar de geschiedenisschatten van de Heuvelrug. Film is volgens hem een mooie manier om de onderzoeksresultaten te delen. Zijn films zijn duizenden keren bekeken. Creemers: "En ook op scholen verwijzen docenten naar mijn films. Het is mooi dat ze voor educatie worden ingezet."
Deze link brengt je naar de film over het landbouwverleden van de Utrechtse Heuvelrug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.