Eend Bernadette sneuvelde bij de storm in Leersum en staat nu in het museum: 'Deze vertelt een mooi verhaal'

LEERSUM - De kapotte eend van Joke en Jan Louis Kuiper is afgelopen weekend overgebracht naar het eendenmuseum in Andijk, Noord-Holland. Tijdens de heftige valwind die in juni door Leersum raasde, kwam er een boom boven op de auto terecht. De foto van de kapotte Citroën ging de wereld over en is sindsdien een beetje het symbool voor de heftige storm geworden.
De iconische foto van de eend vlak na de storm.
De iconische foto van de eend vlak na de storm. © Sem van der Wal, ANP
"Ik was thuis en het duurde maar 20 of 30 seconden, ik ben maar bij de voordeur gaan zitten om het af te wachten. Eerst dacht ik wel aan de mensen om ons heen, of iemand hulp nodig had, dat heeft dan toch de prioriteit, toen zag ik allemaal bomen, bomen, bomen. En er lag dus een boom op de eend." Joke Kuiper wil niet heel veel zeggen, want de auto betekent veel voor haar. "We zijn er vaak mee op vakantie geweest, het is gewoon niet zomaar een auto."
Joke en Jan Louis nemen afscheid van hun eend Bernadette.
Joke en Jan Louis nemen afscheid van hun eend Bernadette. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Joke draait zich verdrietig weg van Bernadette. Want de eend staat er nu maar troosteloos bij. Verloren naast een des te groter lijkende camper, op het terrein van de autowerkplaats. Het dak ingedeukt, de neus staat scheef, alle onderdelen zijn aan diggelen. Op de voorstoel glassplinters, de spiegel hangt omlaag. Eend Bernadette heeft betere dagen gekend - tot die ene dag op 18 juni.
Jan Louis Kuiper heeft er een zeil overheen gelegd. En een boomstam ligt er bovenop. "Dit is nog een deel van de boom die erop is gevallen. Als de auto nu naar het museum gaat, dan mag de boom wel mee, want ja, die vertelt een verhaal. Ik wil trouwens wel wedden dat de motor het nog doet, zal ik het proberen?" Jan Louis haalt even een accu, sluit die aan en draait de sleutel in het slot. Een beetje geknetter - maar meer komt er echt niet meer uit. "Nee, ik krijg er niks uit. Ik had het zo gehoopt. Maar misschien is deze accu gewoon niet sterk genoeg."
Ook van het interieur is er weinig meer over.
Ook van het interieur is er weinig meer over. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Hij blijft geloven in deze auto, wat er ook gebeurt. "Samen met Joke ben ik naar Polen gereden, naar een grote bijeenkomst met allemaal andere eenden vanuit heel Europa. Tentje achterin en gaan. Kijk, het is gewoon een hele andere ervaring, als je met een Ferrari stil komt te liggen, dan komt er niemand helpen, dan zeggen de mensen, die heeft genoeg geld. Als je met een eend blijft liggen, dan stopt iedereen en vraagt of hij kan helpen. Dat is gewoon iets, ja, ik kan het eigenlijk niet goed uitleggen."
Alsof Bernadette het wil beamen, knippert ze met de linker richtingaanwijzer. Die doet het nog wel. "Het is triest. Maar het is niet anders. Maar ik ben heel blij dat ie naar het museum gaat. Misschien zou iemand nog iets hebben aan de motor of zo, maar dit is beter. Wij mogen altijd gratis langs komen, met gratis koffie. Het is een hartstikke mooi museum, je kan er uren in rond lopen. Echt een aanrader!"
Jan Louis over de eend die zwaar beschadigd raakte bij de storm in Leersum
De trailer komt de parkeerplaats op gereden. Het is zover. Waarom deze eend nou juist naar het museum moet, legt de chauffeur John Karsten uit. "We zagen de eend op tv. En toen dachten we meteen: die moeten we in ons museum hebben. We hebben zoveel eenden van over de hele wereld, de eend van de familie Flodder, een eend uit een James Bond-film bijvoorbeeld. Dus deze vertelt ook een mooi verhaal. En Joke en Jan Louis dachten daar net zo over, we kwamen apart van elkaar op hetzelfde idee."
Dit wordt de plek van de Leersumse eend, naast de oudste eend ter wereld.
Dit wordt de plek van de Leersumse eend, naast de oudste eend ter wereld. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Jan Louis helpt nog even mee en duwt Bernadette de trailer in. Omzichtig kijkt hij toe en bewaakt de boel. "Even wachten, even wachten, jongens, ik wil niet dat ie nog meer schade krijgt!". Bernadette wordt in de gordels gezet, een laatste klopje op de achtervleugel. Het doppendoosje van de gereedschapskist weet Jan Louis nog te redden en stopt het in zijn broekzak. "Nou, jongen. Ik kom je gauw opzoeken." Joke komt bij hem staan. Arm in arm kijken ze de trailer na.
Eend Bernadette gaat de trailer in, op weg naar het muesum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.