Rivierexpert: Utrecht blijft gespaard, maar extreme wateroverlast in de toekomst niet uitgesloten

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Extreme wateroverlast zoals in Limburg blijft Utrecht gelukkig bespaard. Maar dat wil niet zeggen dat we rustig achterover kunnen leunen.
Volgens Maarten Kleinhans, hoogleraar geologie aan de Universiteit Utrecht, die gespecialiseerd is in rivieren gaat dit soort extreme situaties in de toekomst namelijk vaker voorkomen.

Met buikpijn naar de televisie zitten kijken

Eerst het goede nieuws: in Utrecht komt nauwelijks een hoogwaterpiek. "De Waal en de Rijntakken, zoals de Lek, zijn hele andere rivieren dan de Maas. Die zijn niet met elkaar verbonden", aldus Kleinhans. "Er stroomt waarschijnlijk wel wat water in de uiterwaarden, maar dat is heel normaal."
Maar dan is er ook nog het water dat vanuit Duitsland deze kant op komt. "Dat is een ander en een veel groter stroomgebied, dus dat duurt veel langer voordat het hier is."
Volgens de hoogleraar heeft de Nederlandse watersector er alles aan gedaan om ruimte te maken voor zowel de Maas als de Rijn waardoor de schade nu nog is meegevallen. "Al hebben we natuurlijk met buikpijn naar de televisie zitten kijken de afgelopen dagen."

Wake-up call

Utrecht ontspringt dus deze keer de dans, maar dat wil niet zeggen dat een situatie zoals in Limburg nooit zou kunnen ontstaan in Utrecht. "Er zijn altijd kansen dat het mis gaat, en die kans wordt groter door klimaatverandering", aldus Kleinhans.
"We moeten dus niet alleen ruimte blijven maken voor de rivier, maar ook als de bliksem aan klimaatverandering gaan werken. We moeten gewoon aan de bak." Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat we zo lang hebben getreuzeld, hebben we steeds minder opties om iets te doen aan klimaatverandering, stelt Kleinhans.
"We moeten nu eigenlijk alles doen wat in het nieuwe Europese Green Deal-voorstel staat. En dat is niet leuk." We hebben te lang zitten slapen, stelt de geoloog. "In Nederland nog meer dan in andere landen. We bungelen tussen de bananenrepublieken als het gaat om klimaatmaatregelen."
Kleinhans hoopt dat de overstroming in Limburg een wake-up call is. "We hebben nu gezien wat voor ellende er op ons af komt. Dat willen we niet weer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.