RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Historische molen Cabauw draait weer na jarenlange restauratie

CABAUW - Het duurde even, maar het resultaat mag er wezen: de molen van Cabauw draait weer als een zonnetje. Of tenminste: dat doet hij als het niet windstil is, zoals maandagochtend.

De molen staat er sinds 1773 en maalde de polder droog. Maar sinds meer dan een halve eeuw is de molen met pensioen. In 2019 werden ernstige gebreken aan de molen ontdekt: de ijzeren balken van de wieken waren aangetast, in het gebouw werden houtwormen en de bonte knaagkever gevonden en de molen zakte langzaam scheef.

Voor de restauratie moest ruim drie ton bij elkaar gesprokkeld worden. Dat is nu gebeurd en het werk is achter de rug. De molen kan weer draaien. Omdat deze molen in een vrijwel onveranderd polderlandschap staat, waan je je als bezoeker weer helemaal in de achttiende eeuw.

De wind van voren
De molen is bewust ingericht als vroeger. Zelfs het bedsteetje, dat er waarschijnlijk in 1880 is geplaatst staat er nog. Molenaar Erik Stoop heeft er voor de gelegenheid de nacht in doorgebracht. "Het slaapt uitstekend!"

Het is maandagochtend bovendien lekker wakker worden in de molen. In de ochtend kroop de mist over de weilanden en was het zonnetje al vroeg warm. Het enige nadeel is dat het windstil is, vindt de Stoop. "Een molenaar krijgt toch liever de wind van voren."

Ook Carla Brokking, van vereniging Vrienden van de Cabauwse molen, is blij dat de molen in ere hersteld is. "Dit is een van de mooiste molens van Nederland." Volgens Brokking vormen molens een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Lopikerwaard. "Dit was vroeger een woestenij. Het feit dat wij hier kunnen wonen hebben we te danken aan de molens."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -