OM wil 7 jaar cel en tbs voor Woerdense pakketbezorger die man doodreed in Wijchen

Onderzoek na het ongeluk in Wijchen
Onderzoek na het ongeluk in Wijchen © Omroep Gelderland
WOERDEN - Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 19-jarige pakketbezorger uit Woerden. Hij reed vorig jaar november een man dood in Wijchen na een ruzie.
De fatale aanrijding veroorzaakte volgens het OM "een schokgolf" in Wijchen en ver daarbuiten. En dat allemaal na een onnozele woordenwisseling over rijgedrag, zei de officier van justitie vandaag. Die benadrukte dat in de strafeis nadrukkelijk rekening is gehouden met dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Anders was er mogelijk veertien of vijftien jaar cel geëist.

Persoonlijkheidsproblemen

Deskundigen zeggen dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Een waslijst aan persoonlijkheidsproblemen werd vandaag besproken in de rechtbank. De pakketbezorger zou verstandelijk beperkt zijn, een gebrek aan empathie hebben en een beperkte impulsbeheersing. Daarnaast zien deskundigen een gebrekkig ontwikkeld geweten, wantrouwen en een gebrek aan zelfinzicht.
Daar komt bij dat hij een verleden met crimineel gedrag heeft en al eens twee jaar in een jeugdinstelling zat voor opname en behandeling. Deskundigen adviseerden daarom nu een langdurige gedwongen opname en gestructureerde behandeling in een tbs-kliniek. Gebeurt dat niet, dan is de kans volgens hen groot dat de man opnieuw ernstig de fout in gaat. Het OM heeft het advies voor een tbs-behandeling dus overgenomen.

'In shock'

Pakketbezorger Tarik O. uit Woerden vertelde vandaag in de rechtbank dat hij "in shock" was na de dodelijke aanrijding, eind vorig jaar. De 19-jarige man wilde eerder niet vertellen over wat er die dag gebeurde, maar besloot vandaag in de rechtbank openheid van zaken te geven. "Ik was boos en bang. Ik had dit zeker kunnen voorkomen", vertelde hij de rechter. "Ik had meneer moeten negeren, of eerst achteruit moeten rijden."
O. vertelde de rechters dat hij een heftige woordenwisseling had gehad met de 42-jarige man die hij later aanreed. De man vond dat hij veel te hard reed in de woonwijk en sprak hem daar op aan. Volgens de 19-jarige O. werd hij daarbij een "kut-Marokkaan" en "kanker-Marokkaan" genoemd.
O. kreeg een duw van het latere slachtoffer en stapte in zijn busje. Toen de man voor zijn auto ging staan om een foto van het kenteken te maken, gaf O. gas. De man belandde op de motorkap en vervolgens onder de bestelbus. O. zou daarna achteruit nogmaals over het slachtoffer zijn gereden. De man overleed ter plekke, voor de ogen van zijn echtgenote. Zij verklaarde dat O. zijn middelvinger had opgestoken en ook haar probeerde aan te rijden.

Opgepakt bij Beuningen

De Woerdense pakketbezorger ging er na de aanrijding vandoor en bracht nog pakketjes weg. Hij kon opgespoord worden dankzij de foto die het slachtoffer van zijn kenteken had gemaakt. De vrouw van het slachtoffer had de tegenwoordigheid van geest om de telefoon te zoeken in de bosjes. Dankzij die foto en met behulp van een politiehelikopter werd hij later die avond gelokaliseerd in de buurt van Beuningen. Nadat de politie hem had gedwongen te stoppen, ging hij er rennend vandoor en verstopte zich in de bosjes. Daar werd hij al snel gevonden en aangehouden.
Na het ongeluk wilde O. in eerste niets zeggen over wat er gebeurd was. Eerst beriep hij zich op zijn zwijgrecht, daarna beweerde hij nooit in Wijchen te zijn geweest. In een volgende verklaring beweerde O. dat het slachtoffer zelf tegen de bus was opgerend en ontkende hij dat hij achteruit was gereden, opnieuw over het slachtoffer heen.
De nabestaanden van het slachtoffer lieten vandaag weten weinig te geloven van de goede intenties van O. om openheid van zaken te geven. De weduwe van het slachtoffer zei dat zijn nieuwste verklaring is ingefluisterd door zijn advocaat. Zij bepleitte in haar slachtofferverklaring dat "deze volwassen gruweldaad op volwassen wijze bestraft moet worden".
Ook de 15-jarige zoon van het slachtoffer nam het woord. "Waarom heb jij hem op zo'n manier doodgereden? Hij vroeg jou alleen maar iets. Ik zal voor mijn moeder en zusje de sterke man moeten zijn, maar ik kan hem nooit vervangen. Ik hoop dat jij straf die jij krijgt jou heel lang heel veel pijn zal doen", zei de zoon onder meer. Ook de moeder van het slachtoffer maakte gebruik van haar spreekrecht. Zij beschreef huilend hoe ze afscheid heeft moeten nemen van het verminkte lichaam van haar zoon.
O. betuigde vandaag meerdere keren spijt en zei dat dit nooit zijn bedoeling is geweest. "Ik was in shock, ik had geen idee wat me was overkomen", zei hij. Zijn advocaat vindt dat O. moet worden vrijgesproken van doodslag. Volgens de advocaat had O. nooit de bedoeling om de man dood te rijden maar voelde hij zich bedreigd en boos en wilde hij gewoon weg.
Ook is de advocaat het niet eens met het oordeel van deskundigen dat O. ernstige stoornissen heeft waarvoor hij een tbs-behandeling zou moeten krijgen en bepleitte een lichtere tbs met voorwaarden.
O. kreeg in de rechtbank als laatste het woord. Hij zei enorm mee te leven met de echtgenote, familie en vrienden van het slachtoffer. "Ik vind het jammer dat ze mij niet geloven, maar ik wil ze toch mijn excuses aanbieden", zei hij.
Op 9 augustus doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.